1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 65 % от хлебопроизводството е в сивата икономика

65 % от хлебопроизводството е в сивата икономика

За реалната цена на хляба в България няма държавен стандарт

Според Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, 65% от хлебопроизводството е в сивата икономика. Според него не може в държавата да са необходими и да остават около 800-900 хил. тона брашно, които са нужни за изхранването на населението, а по официални данни да са регистрирани 45% от тях. По думите му Комисията за защита на конкуренцията е проверявала малките и средните фирми, но не се е самосезирала, за да провери индустриалните хребопроизводители. “Когато производителите са притиснати от невъзможност да присъстват на пазара, първото нещо е да намалят цените и да не плащат данъци. Непрекъснато се говори и за ниско качество на хлебните продукти. Когато една стока се конкурира и се слиза под нейната себестойност и до невъзможност да се плащат данъци, тогава се прави компромис с качеството и със суровините”, беше категоричен Людиев. За реалната цена на хляба, той уточни, че в България няма държавен стандарт и допълни: “Всяка фирма има право да изработи технологична документация, с която определя продукта, който произвежда. Хлебните изделия не могат да се съпоставят. Абсурдно е да се търси картелно споразумение между производителите. Ако има продукти с един и същ грамаж и се ползват с едно и също наименование, тогава може да има картел”.

Запитан федерацията подкрепя ли протеста на зърнопроизводителите, Людиев казва, че ги подкрепя, защото в повечето държави от Европейския съюз зърнопроизводството се дотира. “След като ги отрязаха от европейските пари, сега като ги отрежат и от нашия бюджет, производителите ще останат ощетени и ще изпаднат в затруднение. А това е основната суровина, с която и ние след това работим”, каза още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.