1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Д-р Калоян Лучански: Неконтролираната употреба на ветеринарномедицински препарати води до рискове

Д-р Калоян Лучански: Неконтролираната употреба на ветеринарномедицински препарати води до рискове

Промените в закона ще доведат до хаос, според зам.-председателя на Българския ветеринарен съюз

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще доведат до хаос. Това каза пред агенция „Фокус” д-р Калоян Лучански, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз. Заплащането на изпълнението на мерките по Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните ще се извършва от собствениците на животните, според промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Тук, според нас, ще се получи хаос, особено с дребните стопани, които по терминологията на ветеринарната администрация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са „личен двор” – стопаните, които имат по 2-3 крави, 4-5 овце, 1-2 прасета и кокошки. Тези стопани не са регистрирани в информационната система на БАБХ и обикновено те не са бенефициенти по подпомагането на животновъдите от европейските фондове и от фондовете на държавата и те няма да бъдат заинтересовани да се извършват тези мероприятия и това ще доведе до съществен риск за разпространение на заразни заболявания. Досега поне веднъж годишно ние минаваме и извършваме тези мероприятия по Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните и горе-долу има някакъв контрол и всеки ветеринарен лекар в района си знае за какво става дума. Когато тези неща опрат до това да ги заплащат стопаните, те няма да искат да ги извършват и това ще доведе до риск”, обясни Калоян Лучански.

От важните искания на ветеринарните лекари е това, че се отнема правото на саморегулация на професията. „Новите предлагани изменения ще направят членството в Българския ветеринарен съюз незадължително и по такъв начин ще се избегне саморегулиращата роля на нашата организация и Законът за съсловната организация на ветеринарните лекари в България, чрез който държавата ни делегира права, за да регулираме професията, няма да действа”, каза Лучански.

Притеснява ни начинът на разпространение на ветеринарномедицинските препарати, продължи той. „Създават се рискове да се разпространяват ветеринарномедицински препарати на всеки. Неконтролираната употреба на ветеринарномедицински препарати чрез продукти от животински произход води до рискове, които могат да доведат до различни заболявания при хората. Най-стряскащо е това, че ще доведат до увеличаване на микробната резистентност. В момента има елементарни заболявания, които не могат да се лекуват, защото причинителите им са изградили резистентност и когато се предава от един индивид на друг. Нещата са много тревожни в световен мащаб, да не говорим за национален. Могат да доведат до различни алергични състояния и други заболявания”, обясни зам.-председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Калоян Лучански. Той подчерта, че предстоят решения по въпроса дали ще продължат протестите на ветеринарните лекари, ако не бъдат изпълнени исканията им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.