1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Градушка е унищожила овощните градини в русенската община Сливо поле

Градушка е унищожила овощните градини в русенската община Сливо поле

Сериозни са пораженията и при слънчогледа и царевицата

Градушката, която падна преди дни в района на Русенско, е унищожила напълно овощните градини в община Сливо поле. Сериозни са пораженията и при слънчогледа и царевицата, съобщава БГНЕС.

Според производителите щетите са за стотици хиляди левове. Почти няма земеделски стопанин, който да е застраховал продукцията си, и затова ще се разчита на евентуална помощ от държавата.

Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но след градушката няма изгледи за реколта. Засегнати са над 500-600 дка само в селата Стамболово и Кошарна, където са най-големите поражения. За интензитета и силата на градушката говори фактът, че е имало от 10 до 16 удара на плод, листната маса и дървесината са повредени.

В Областна дирекция „Земеделие" има подадени вече доста заявления за сформиране на комисии, които да опишат и оценят щетите. Хората са притеснени, че градушките зачестяват, а регионът не е защитен. Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, който лично посети засегнатите райони, призна, че Североизточна България не е защитена от това природно бедствие.

Средствата, с които през тази година могат да бъдат подпомогнати земеделските производители заради бедствието, са малко под 10 млн. лв. Те обаче ще бъдат изплатени на одобрените едва догодина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.