1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лешникови и бадемови градини отглеждат във Видинско

Лешникови и бадемови градини отглеждат във Видинско

През месец февруари повечето от стопаните са направили навременно зимно пръскане

Овощните дръвчета във Видинска област се развиват нормално. През месец февруари повечето от стопаните направиха навременно зимно пръскане, каза Сашка Георгиева, експерт "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин, цитирана от Агенция "Фокус".

Сега е фазата, в която се прилагат основните растително-защитни мероприятия, за да има добри добиви. Те са известни като предцъфтежни и цъфтежни пръскания и чрез тях се намалява наличната зараза. "Ако вали дъжд и дръвчетата са третирани с контактни продукти за растителна защита, след валежите трябва да се напръска отново. Системните продукти са по-скъпи, но с тях се третира през 14-15 дни. Те навлизат по-дълбоко в самото растение и го предпазват. При сливите и кайсиите не трябва да се извършват, когато са цъфнали дърветата на 100%. Така се опазват самите опрашители – пчелите", уточни Георгиева.

Във Видинския регион се отглеждат ябълкови, орехови и лешникови градини. "Някои фермери отглеждат и бадемови градини. Бадемът е трайно насаждение и цъфти рано напролет. Той изисква по-топла зима и пролет. В нашия регион не трябва много да се засаждат дръвчета, които са с ранен цъфтеж, каквито са костилковите – бадемът или кайсията", каза още Сашка Георгиева.

В региона понякога в последната седмица на април температурите са ниски и се получава така нареченето “опожаряване” на цветчетата. "Много чувствителен е плодникът, може да се разреди плододаването, а понякога се стига до липсата на завръзване на плод заради ниските температури. Лешниците са подходящи да се отглеждат в припланински райони и те се нападат по-малко от неприятели", каза Сашка Георгиева. Освен това изкупната им цена е висока.

В ниската част на област Видин почвите са по-леки и могат да се отглеждат праскови и кайсии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.