1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прибирането на маслодайната роза закъсня

Прибирането на маслодайната роза закъсня

Цените са надолу

Труден старт на розобера у нас. Обикновено маслодайната култура в Розовата долина започва да се прибира в първата седмица на май, тази година закъснението е 10 дни. Това, в съчетание с ниските изкупни цени и все по-трудното намиране на берачи, затруднява производителите.

В началото на кампанията розовият цвят се е изкупувал за малко над 4 лева за килограм. Към момента спадът е драстичен, ароматната култура се търгува на цена между 3 и 3,50 лева, което е по-малко в сравнение с рекордната 2016-та. След поскъпването през миналата година има непродадени количества масло в розоварните.
„В България има над, над 100 дистилерии, които изваряват рози и лавандули. Пазарът определя цената - значи има райони с много дребни стопанства - района на Стрелча, Брацигово, Карлово,Бяга,Пещера, там се оформя едно изкупуване на кантари и примерно търсене и предлагане.Когато търсенето надвишава предлагането, цените са по-високи", обясни Стефан Иванов, розопроизводител от с. Търничене, Казанлъшко.

От 2003 година Стефан Иванов отглежда над 300 декара българска маслодайна роза. Себестойността на розовото масло се сформира от средния рандеман за сезона или иначе казано от колко килограма розов цвят ще се получи един килограм розово масло.
„Примерно за миналата година средният рандеман на предприятието беше 3580 кг. за един килограм розово масло.3580 кг. розов цвят, който се обира обикновенно от 150 човека", коментира Иванов.

Според изчисления на браншовици при изкупна цена от 3,00 лева и при цена 1,20 за килограм на берач за производителите остава едва лев и 80. След приспадане на разходите печалбата е стотинки. „И за това е толкова скъпо, има много ръчен труд - резитбата е ръчна ( през последните години практикуваме резитба с техник, но повечето неща са ръчни. Няма комбайн за рози, който я измисли ще стане милиарден", каза Стефан Иванов.

Цветът се бере рано сутрин, преди росата да се е изпарила. Тогава от него се добива най-голямо количество и най-качествено розово масло. Берачите са основно от малцинствата. Стефан допълва, че и те вече трудно се намират, тъй като избират друга работа. За да се справи, не смята да увеличава новите насаждения.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.