Новите европейски методи на отглеждане на зеленчуци изместват досегашните у нас
Розовият оранжериен домат край морето се оказва един от малкото зеленчуци собствено производство, на фона на масирания внос от Турция, Гърция и арабските страни. Затова и цената на вкусния зеленчук е малко по-висока към момента на пазара.
На пазара в Бургас розовият, но най-вкусен и малотраен сорт домати, е на цени между лев и 60 до към 2 и 50 за килограм. Зеленчукът държи цена, защото е един от малкото родни сортове, оцелели наред с огромния внос у нас от южните и източни страни.
Никола Недялков е горд производител, чиято реколта се търси дори от чужди туристи, които предпочитат автентичните български вкусове.
Според Недялков, дори в Сибир и Аляска има повече собствено производство от колкото в страната ни, което го мотивира въпреки трудностите. Разказва ни, че новите европейски методи на отглеждане на зеленчуци изместват досегашните у нас. Системата „хидропоника” например по каквито методи са отгледани турските домати навлиза и у нас, и тотално убива обикновения зеленчукопроизводител, който засажда корена в пръстта. Освен това, от няколко години зеленкупроизводителите се борят с още един коварен вредител.
До момента разходите за борба с този вредител са за сметка на производителя, макар че от тази година Държавен фонд „Земеделие” отпуска 1 млн. лева за борба с доматения миниращ молец. Повечето паднали дъждове пък се оказват нищожен проблем на фона на масирания внос на зеленчуци от повече от 12 страни в момента.
Aвтор: Елена Танева