Голямото предлагане на световните пазари и евтината бразилска валута са сред причините
Само 219 евро струва вече тон сурова захар на Ню Йоркската стокова борса. Това е най-ниското ниво от шест години насам. През август 2012 година захарта се продаваше на двойна цена.
Рафинираната захар на Лондонската борса също удари дъното. В средата на юни един тон струваше 316 евро, а октомврийските фючърси се продаваха във вторник за 319 евро.
Като причина за ниските цени анализаторите посочват както голямото предлагане на световните пазари, така и евтината бразилска валута. От средата на юли реалът загуби близо 9% от стойността си, което доведе до по-ниски цени в най-големия производител на захар в света. Освен това потреблението през последните пет години е било по-малко от световното производство, така че в момента складовете са пълни до горе.