1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Млякото и месото от заразените крави с птичи грип са безопасни

Млякото и месото от заразените крави с птичи грип са безопасни

В Европа засега няма нито един случай на заразена крава или на заболял човек

До края на миналата седмица 36 млечни ферми в Съединените щати са дали положителни проби за наличието на птичи грип при крави. Следи от вируса H5N1 са открити и в млечни продукти, но от тях не произлиза опасност за здравето на хората, уверяват от Американската агенция за лекарства и безопасност на храните.
 
Досега експертите са взели 297 проби от различни млечни продукти, продавани в търговската мрежа, като освен прясно мляко са изследвани и сирена, заквасена сметана и храни за кърмачета. В 20 % от първите 96 проби са открити остатъци от вируса, но те не са били активни и не представляват риск за хората. В останалите 201 проби, взети през последните дни на април, също няма следи от живи вирусни фрагменти, такива липсват и в храните за бебета.
Според Германското сдружение на млечната индустрия в Европа също няма опасност за здравето на хората. От там изтъкват, че затоплянето и пастьоризацията на млякото разрушават вируса и го правят неспособен да се размножава. 
Досега в Съединените щати с вируса се е заразил само един работник в млечна ферма, като симптомите са били съвсем слаби. Само няколко дни по-късно той и засегнатите от болестта крави са оздравели напълно. В Европа засега няма нито един случай на заразена крава или на заболял човек. Според здравните власти в САЩ няма и сигнали, че вирусът може да се предаде от човек на човек.
Анализи показват освен това, че в 30 проби, взети от говежда кайма, продавана в американските супермаркети, също няма следи от вируса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.