1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Явор Гечев: Ние също намираме аномалии в някои от ставките

Явор Гечев: Ние също намираме аномалии в някои от ставките

Стратегическият план първо трябва да бъде одобрен и впоследствие да се направи нотификация за актуализация на ставките, каза министърът на земеделието

Г-н Гечев, какво бихте казали на производителите на секторите Плодове и зеленчуци и Животновъдство, които излязоха с мнение, че искат Стратегическия план тотално да се връща, да се преработва. Възможно ли е такова нещо?

Всичко е възможно, само че първо да внимават какво си поискват, защото не знам дали осъзнават какво значи тяхното искане. Много е лесно да искаш нещо, но ти да не носиш отговорност за него. Ако го направим, ще влезем в историята. Ако бъде изтеглен, това значи провал на директните плащания следващата година.

Ако Народно събрание постанови на МЗм да изтегли Стратегическия план, ние ще го изтеглим, но не знам дали знаете какво значи това. Той е официално изпратен в ЕК и върви междуведомствено обсъждане в Брюксел от различните генерални дирекции. Т.е. той е във фаза на одобрение. Ние, като служебен кабинет, можехме да правим промени само на базата на това, на което имаше забележки от Брюксел.

Вариантът е, когато бъде одобрен Стратегическият план, тогава да започнем нотификация по отношение на ставките. Трябва да се каже, че дори и да искам като министър да напиша други ставки, аз не мога да го направя. Трябва да има нова методика. Ново основание за приемане на ставките.

А кой е изготвил ставките по Стратегическия план?

По ставките са работили повече от едно ведомство. Всички агроекологични ставки, които са свързани с екология от Първи или Втори стълб, са изработени от Института по аграрна икономика. Част от другите ставки по отношение на подпомагането по Първи и по някои интервенции по Втори стълб са направени от дирекцията.

Искам да подчертая, че МЗм в този си състав не е определяло ставки. Те са такива каквито ние ги заварихме. Понеже имаше искания за информация, качихме целия Стратегически план на сайта. Тогава на практика се оказа, че редица земеделски производители за първи път виждат ставките. Още март месец са били качени на сайта и е имало публично обсъждане. Не, не са по-ниски всички ставки. Има три групи, свързани с автохтонни породи, при които са по-ниски ставките. Да, редица групи от животновъдите имат право да недоволстват. Някои от ставките са намалени. Ние също намираме аномалии в някои от ставките. При актуализация на Стратегическия план, ставките могат да се актуализират, но въз основа на изготвените технологични карти. Всяка година ще се актуализират цените и разходите и съответно – технологичните карти.

За съжаление, единственото нещо, което не може да направи МЗм е да вдигне ставките по Първи стълб, защото директните плащания са в рамките на позволеното от регламента. 15 процента от бюджета за директни плащания отиват за обвързана подкрепа, като 13 процента са за плодове и зеленчуци и животновъдство и 2 процента за протеинови култури. От тези рамки ние не можем да избягаме.

Стратегическият план ще доведе ли до улеснение на земеделците от административна гледна точка?

Много важен въпрос. И да, и не. Зависи как ще си свърши работата държавата. Постарали сме се да опростим доколкото можем нещата особено по отношение на зелените плащания, на условността. Истината е, че опростяването на политиката на ЕС се отложи и то за неопределено време. Ние трябва да сменим модела на работата. Ако държавата си мисли, че ще отиде до всеки земеделски производител, това е невъзможно. Трябва да има ясен Закон за браншовите организации, които съответно да имат своето място в стратегическия план включително като финансиране и като предоставяне на услуги към собствените си членове.

lidea-hibridi

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.