1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Юксел Касаб: Навременна консултация с компетентен застраховател, може да спаси бизнеса ви

Юксел Касаб: Навременна консултация с компетентен застраховател, може да спаси бизнеса ви

Юксел Касаб е ръководител направление ,,Селскостопанско застраховане” в  ЗК „Лев Инс” АД. Завършва Техникума по Ветеринарна медицина в гр.Стара Загора, а след това и Аграрния Университет в гр.Пловдив, като инженер-агроном магистър. Кариерата си започва като специалист в производството в земеделско стопанство. След това става научен сътрудник към Селскостопанската Академия в гр.София. Юксел Касаб продължава кариерата си в чужбина, в Университета на Западно Онтарио (Канада). Там започва като  асистент в изследователската лаборатория на проф. Лин Вуивър. Паралелно с това е и ветеринарен асистент в клиниката за спортни коне в гр. Илдертон, Онтарио.
Със застраховане се занимава от 2009 година като експерт, главен експерт и ръководител на направление ,,Селскостопанско застраховане”. Към екипа на ЗК ,,Лев Инс” се присъединява през 2019г. и от тогава оглавява същото направление.

 

Г-н Касаб, какви са очакванията ви за развитието на земеделския бранш през тази година и как оценявате работата си през изминалата?

За да направим прогноза за тази година, трябва да започнем с анализ - какво постигнахме през изминалата. Клиентската задоволеност беше много висока, реагирахме много бързо на всички заведени претенции, изплатихме ги в срок и въпреки интензивните застрахователни събития, се справихме и с това предизвикателство. Работата в условията на пандемия допълнително ни създаваше затруднение, но успяхме да се справим в срок. 

Базирайки се на всичко споменато до момента, също и на нововъзникналите обстоятелства както у нас, така и в международен план, се оказва, че излизайки от една тежка пандемична обстановка, навлизаме в друга сериозна, международна конюнктура, която не само не ни остави да се нарадваме на дългоочаквания край, но и усложни още повече живота на всички ни.

Въпреки това, очакваме земеделското производство у нас да продължава да се развива и съответно, повече земеделци да осъзнаят необходимостта от застраховане на активите си.

Какви са предизвикателствата, които срещат българските производители?

На първо място е повишаването на основните цени, с което идва затруднението в работата на всеки земеделец. Необходимо е прилагането на технологии за повишаване на добивите, за постигане на икономическа стабилност, но поради така стеклите се обстоятелства, закупуването на торове, препарати за растителна защита, както и горива, се оказва все по-трудно за тях, а те са движещия механизъм на производствения процес в земеделието.

Това естествено рефлектира върху застрахователната стойност на реколтата и застрахованите обекти, които сериозно нарастват и водят след себе си високите по размер обезщетения,   предизвикани от застрахователните събития.

Като представители на един от лидерите на българския застрахователен пазар, сме готови да посрещнем и това предизвикателство, с което да дадем повече сигурност на земеделските производители и другите клиенти, с които работим.

Едно от най-големите предизвикателства е войната в Украйна. Как се отразява това на българските земеделци?

Отразява се и едва ли има човек, който да не се притеснява и да не мисли за това. Създаденият  допълнителен стрес в обществото ни свива потреблението, макар все още официално да не се говори за криза.

Има ли производители, които може да фалират или да се откажат? Как е преценен рискът в ситуацията?

В тази ситуация, не мога да твърдя, че няма шанс това да се случи, но с повишаването на цените на основните и най-необходими суровини, производството е силно затруднено.

Тези, които обаче имат кредити и не са получили навреме помощ от държавата, има сериозна опасност да прекратят дейността си. Имайки предвид това, ние не сме променяли тарифната си политика и непрекъснато подобряваме условията земеделското застраховане да бъде достъпно за по-широк кръг от клиенти. Българските земеделски производители създават продолствената сигурност на страната ни, а ние земеделските застрахователи осигуряваме тяхната производствена сигурност чрез нашите застрахователни решения и коректно отношение.

Какъв процент от икономиката на държавата заема земеделието и как би се изменил той, спрямо случващото се?

В България, 55 % от населението е пряко или косвено свързано със земеделието. Ние сме земеделска страна и земеделието трябва да бъде наш приоритет. Имаме сериозно участие в световното производство на слънчоглед и пшеница. Забелязваме, че случващото се безпокои клиентите ни силно и това, което се очертава, е година, изпълнена със сериозни трудности и предизвикателства пред нас. Осигуряването на широк периметър на покритие със земеделско застраховане на селскостопанското производство във всичките отрасли, довежда до сигурност на производството и спасяване от икономически сривове на малкия и среден производител.

Как може да помогне държавата?

При това положение, държавата трябва да усъвършенства някои свои програми, например  Държавната помощ за съфинансиране на застрахователната премия. В нея трябва да се добави целия набор от селскостопански култури, които се отглеждат в страната, защото в момента някои от тях не са включени в списъците за съфинансиране.

Успяват ли малките и средните производители да се справят със ситуацията?

Малките и средните производители са основните ни клиенти и са гръбнака на земеделското производство в страната. Те най-много страдат от природните бедствия и за тях земеделските застраховки са много важни, за да се предпазят от тежки финансови загуби. Има обаче и такива земеделски производители, които по някаква причина пренебрегват закупуването на земеделски застрахователни продукти, след което съжаляват и ни търсят за консултация и сключване на полица.

Защо е важно производителите да застраховат продукцията си?

Когато говорим за малкия и средния производител, говорим за хора разполагащи с до 2-3 хиляди декара производствени площи, при които обикновено всяко застрахователно събитие е от голямо значение и много често те не могат да преодолеят загубите. Една навременна консултация с компетентен застраховател, би могла да им бъде от голяма полза.

В момента застраховаме производители, които миналата година са имали застрахователнии събития и са получили обезщетения за нанесени щети. Имаме запитвания и от много нови клиенти.

Мога да кажа, че ние от Лев Инс, сме коректният застраховател. Винаги сме в близост до клиента, за да го консултираме, обслужим и да сме в добри, дълготрайни и коректни бизнес взимоотношения. Нашата коректност личи от нарастващият брой клиенти, които ни се доверяват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.