1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Инвестирането с евросредства във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности

Инвестирането с евросредства във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности

Димитър Кънев, оперативен директор на преработвателно предприятие

 

 - Г-н Кънев, каква е историята на предприятието? Какви традиции е наследило?

Фрукто Сливен съществува от 1948 година. Тогава е било обособено като консервен комбинат и тук са се произвеждали освен компоти, така и зеленчукови консерви, преработка на пипер, лук. Имало е производство на нектари, както и основно за Съветския пазар - лозови сарми с кайма. След приватизацията преминава в частния сектор и става акционерно дружество. Оттогава вече над 20 години е с новата собственост.

 - Каква е продуктовата гама в днешни дни?

Сега основно сме съсредоточени в производството на плодови консерви и компоти. Работим с 6 вида костилкови плодове, това са череши, вишни, кайсии, праскови, сливи. Три години работим и с круши, които за съжаление обаче липсват на българския пазар и се налага да ги осигуряваме от Гърция.

 - Г-н Кънев, какви евросредства и кога са ползвани за изграждане или модернизация в предприятието и да разкажете за стойността на тези проекти.

Фрукто Сливен има изпълнени проекти в двата програмни периода на ОСП. През първия период тогава мярката беше 123 или добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Финансирането стана на два етапа. Първият етап беше в размер на 1 380 000 лв., а вторият - за 2 560 000 лв. Основно инвестициите бяха в линия за производство на продукция в буркани от 720 мл. Единият стерилизационен тунел е купен тогава и през втория етап се осъществи изграждането на асептичната линия за производство на плодови пюрета.

Също така, инвестирахме в закупуването на рентген с цел осигуряване на безопасност на храните, тъй като той служи за идентифициране на чужди твърди тела в готовия продукт. Той е част от системата за контрол на качеството и е включен като контролна точка.

С какво тези инвестиции подобриха производствения процес и ефективността на работа?

Инвестирането в тази линия ни даде възможност да имаме непрекъсваем процес по време на целия сезон на всички плодове без да се налага трансформация и спирания заради замяната с друг вид опаковка. Инвестицията пък в стерилизационния тунел повиши стерилизационните ни възможности за готовия продукт да бъде в по-голям обем, а това съпътстващо производство на плодови пюретасъздаде възможност да се промени начинът на съхранението им. Преди беше в огромни танкове и се извозваше с цистерни, сега особено след тройното концентриране, има възможност да се занижат транспортните разходи,да се произведе продукт,който e достатъчно конкурентноспособен на всички пазари, на които продаваме.

 - А какви инвестиции предвиждате през втория програмен период?

Във втория програмен период това е мярка 4.2. С подадения проект искаме да инвестираме в изграждането на ново хладилно стопанство, складовото ни стопанство също има нужда от разширение. Смятаме да закупим нов белач за прасковите, което ни е водещо производство.

 - А можем ли, г-н Кънев, да твърдим, че фирмата стана по-конкурентоспособна благодарение на тези проекти?

Да, определено е така, защото инвестирането във високотехнологични и високопроизводителни машини даде възможността да открием нови пазарни възможности. Вече продаваме в Австралия, в Перу, в Чили. Покриваме всички изисквания, които техните пазари поставят.

 - Тази конкурентоспособност единствено на европроектите ли дължите?

Да, защото реално погледнато закупихме тези машини на половин цена.

 - Какво място заемате с тази продукция на европейския пазар и извън него?

Нашата реализация е 100% износ. Реализираме предимно в Европа, презокеанските дестинации са Австралия, Канада, Перу, Чили, Израел. Продаваме доста успешно и имаме ръст на продажбите всяка година.

 - Какво продавате в Латинска Америка, например?

В Латинска Америка продаваме компоти от череши и праскови.

 - А в Австралия?

В Австралия също, но в Австралия напоследък доста нашумя един наш продукт, който е нова разработка - това са компоти от праскови с различни добавки - канела, бадем, ванилия, карамфил, амарето, портокал, лимон, като използваме изключително само натурални съставки.

 - Можем ли да кажем, че българските предприятия са на високо технологично ниво?

Нашата реализация е изцяло 100% износ и мога да твърдя, че болшинството от сектора, особено в Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, също изнасят, което означава, че щом сме технологично обезпечени и конкурентни, за да се реализираме на този пазар, значи сме достигнали добро ниво.

 - Защо Европа трябва да продължава да подпомага преработвателната индустрия?

Когато преработвателната индустрия работи добре и се развива, това означава, че и земеделието също добре се развива. Само от нашия опит ще ви кажа, че покрай нас около 500 семейни стопанства са ангажирани с производството на суровина, която идва в нашата фабрика и ние преработваме. И ви казах 90% от суровината праскови ние изкупуваме от България. Особено в близост на града, който преди беше известен като Долината на прасковите. Тези сортове, които са подходящи за консервиране, всяка година бележат ръст и то поради нашите нарастващи нужди от такава суровина. Изводът е, че подпомагането на сектора на преработването подпомага и косвено земеделските стопани.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.