1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Георги Тодоров: Двете нови интервенции в Стратегическия план ще дадат много сериозна добавена стойност на лозаро-винарския сектор

Георги Тодоров: Двете нови интервенции в Стратегическия план ще дадат много сериозна добавена стойност на лозаро-винарския сектор

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното се надява секторът да стане приоритетен в Стратегическия план

 - Какви са приоритетите Ви, поемайки поста преди няколко месеца?

Единият от приоритетите ми е развитие на Изпълнителната агенция по лозата и виното в няколко посоки, а другият е развитие на сектор лозаро-винарство.

 - Заварихте ли спешни проблеми, които трябва да се решат?

Думата проблеми не ми харесва, а по-скоро казуси. Заварих един екип, който работи в посока за намаляване на административната тежест - ускоряване на времето за изготвяне на документи по различни услуги, които предоставяме. Прием на програми. Проверки на място. Проверки на вино- и гроздопроизводителите.

 - Лозари ни информират, че изкореняват лозови насаждения в страната, защото решават да се откажат от дейността. Как така у нас този сектор поизчезва.

Статистически погледнато, 34 процента от трайните насаждения са лозови масиви. Да, има заявления за изкореняване, но ние не можем да ги откажем. Положителната част е, че с различните мерки - и от Национална програма, и от държавните помощи тенденцията започва да се обръща и ако се случи така, че секторът стане приоритетен в Стратегически план, ще покаже на бъдещите инвеститори и на настоящите гроздопроизводители, че държавата много държи на този сектор и тенденцията ще се обърне в обратната посока. Това го вярвам, че ще се случи.

 - Какви са схемите за подпомагане на лозарите и винопроизводителите?

Тази година гроздопроизводителите могат да бъдат и са подпомагани по много направления. Едното е от Националната програма, която дава възможност да си преструктурират и направят конверсия на съществуващите лозя. Да ги осъвременят с капково напояване, подпорни конструкции, да подменят сортовия състав. Доста е сериозна помощта - 90 процента е финансирането с европейски средства.

wine

Имахме две извънредни мерки. Едната беше Ковид помощта, която мина, и приключи приемът по помощта за справяне с последствията от войната в Украйна. Започна прием на държавна помощ, по която и гроздопроизводителите също могат да кандидатстват.

 - Зам.-министър Тодор Джиков каза, че по време на активната кампания по гроздобер ще има засилени проверки, като контролът ще е насочен срещу нерегламентирани търговци и стока без придружаващи окомплектовани документи.

Ще използвам възможността да апелирам всеки един гроздопроизводител напълно безплатно да се регистрира в най-удобното му териториално звено на ИАЛВ. Така ще бъде легален и ще бъде на светло.

Вече направихме една работна група с НАП, Агенция Митници, МВР, БАБХ за проверка на пунктове за продажба на грозде. Проверката от наша страна ще бъде дали гроздето е от регистрирани гроздопроизводители. Колегите от НАП ще проверяват дали имат документи за покупка на това винено грозде, дали се издават документи за продажба. От Министерството на вътрешните работи сме поискали, когато е необходимо за наша безопасност, да ни оказват съдействие.

 - До каква степен тези нерегламентирани търговци влияят негативно на регистрираните производители на грозде?

Със сигурност, като подбиват цената. Освен това, чисто статистически те не попадат никъде. Самата регистрация им дава право да участват по различните мерки за подпомагане на сектора.

Когато стартира програмата за справяне с последствията с войната в Украйна, във всички териториални звена на ИАЛВ бяхме засипани от заявления за регистрация на гроздопроизводители. Т.е. има вече ефект от държавната помощ в сектора. Така нареченото изсветляване. Апелирам, че ще бъдем безкомпромисни. Ще проверяваме всички.

 - Националният стратегически план сега се редактира и до края на годината ще бъде изпратен с тези поправки, които Комисията ни върна. Как винопроизводителите и лозарският сектор присъстват в документа? Какво да очакват стопаните от догодина?

Мерките вече се наричат интервенции. Лозаро-винарският сектор е застъпен със съществуващите по сегашната програма мерки, като има добавени две нови интервенции, които съм убеден, че ще дадат много сериозна добавена стойност, доверие и ще подпомогнат вино- и гроздопроизводителите. Надявам се да успеем да направим така, че секторът да стане приоритетен в Стратегически план.

 - Кажете ни за новите интервенции.

Новите интервенции са насърчаване на винения туризъм, което дава сигнал, че държавата ще инвестира в популяризиране на родното производство с цел да се увеличава търсенето на вино от България. Втората нова интервенция е инвестиции в екологични съоръжения. Това ще даде възможност на самите предприятия да се адаптират. Да си намалят разходите. Да създадат източници от възобновяема енергия. Пречиствателни системи. Обхватът на новата интервенция е много сериозен.

 - Какъв е имиджът на българското вино у нас, в Европа, по света?

Потвърждавам, че нашето вино не отстъпва на нито едно вино независимо къде е произведено по света. Лично за мен трябва малко повече самочувствие от страна на нашите винопроизводители и търговците, че наистина продават едни от най-качествените вина. Доказателство за това е, че българските вина получават златни медали в конкурси и фестивали. Липсва ни обаче маркетинг. Съвсем скоро предстои да стартира прием по мярка за информиране в държавите членки, която според мен ще повиши културата на потребителя да търси вина със Защитено географско указание и Защитено наименование за произход.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.