1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Независимо какъв процент от реколтата в с. Бисер е унищожена, държавата ще я плати цялата

Мирослав Найденов: Независимо какъв процент от реколтата в с. Бисер е унищожена, държавата ще я плати цялата

Снимка:

100% от земята не може да се обработва, аргументира се министърът

Оценяването на всички щети ще бъде по-продължителен процес, но каквато и да е крайната сметка, държавата ще я плати. Това каза вчера, 19 март, в пострадалото от наводнение село Бисер министърът на земеделието Мирослав Найденов.
 
Той увери, че независимо какъв процент от реколтата е унищожена, държавата ще я плати цялата. "Може да е унищожена 90% от продукцията, но 100% от земята не може да се обработва", аргументира се министърът.
 
Мирослав Найденов посочи, че хората в Бисер вярват, че селото ще възкръсне от руините и те имат пълната подкрепа на държавата във всяко направление. "В селото има представители на всички институции, нещо, което може да се каже, че изгражда модел на това как да се действа, ако в бъдеще се случи подобно нещо", каза министърът.

Той добави, че все още не може да се каже точният размер на щетите от гледна точка на стопански постройки, тъй като това е по-продължителен процес. Мирослав Найденов уточни, че при животните е било по-лесно, защото за тях има регистър, благодарение, на който обезщетенията са били изплатени буквално първите дни след бедствието. Вече са изцяло изплатени обезщетенията за намерените на място мъртви животни. До края на седмицата ще бъдат преведени парите за загиналите животни, чиято смърт е удостоверена с протоколи или от следствията. Така, който иска ще може да си вземе нови животни и да възобнови животновъдството в района.

Министър Найденов каза, че по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще бъдат отпуснати средства за ВИК мрежата, пътната настилка и засегнатия мост.

Министърът възложи на директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов да дарят дървен материал за реконструкцията на единствената оцеляла плевня.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.