1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Актуални действия за възстановяване на застрашените видове в Черно море

Актуални действия за възстановяване на застрашените видове в Черно море

В периода от март до май GFCM ще събира информация от рибарите за споделяне на наблюдения в съвременния риболов на калкан, възстановяване на популацията на бодливата акула и опазването на застрашените видове в Черно море

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев проведе среща с представителите на регионалния офис на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) в Бургас.

Комисията е предприела кампания за изготвяне на оценка на приулова на китоподобни в Черно море и да проучи ефикасността на някои мерки за намаляването му, включващи въпросници за бодливата акула, калкана, есетрата и делфините.

„Миналата година проведохме една успешна кампания благодарение на съдействието на ИАРА. Информацията, която получихме от предходната година ще я надградим и през тази. На база резултатите, които ще бъдат представени скоро ще бъдат предприети последващи законодателни мерки. Целта на въпросниците не да ощетява рибарите, а по-скоро да предадат чрез знанията и опита своят принос за възстановяване на популацията на застрашените морски видове. Всички те са обърнати в полза на рибарите и администрацията, да се изяснят трудностите при докладване и да се оформи точна статистика“ споделиха организаторите.

 „Ние, миналата година направихме проучване за рапана в Черно море. Вярвам, че се получи успешна кампания със събиране на така необходимата за всички нас информация. Ролята на агенцията е да подпомага опазването на изключително важните за Черноморската система видове“ каза д-р Георгиев.

В периода от март до май GFCM ще събира информация от рибарите за споделяне на наблюдения в съвременния риболов на калкан, възстановяване на популацията на бодливата акула и опазването на застрашените видове в Черно море. Агенцията ще съдейства за създаване на тясна връзка между двете страни, за да се обобщят конкретни данни за състоянието на морските живи ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.