1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Фарьорските острови и Русия подновиха споразумението си

Фарьорските острови и Русия подновиха споразумението си

Сътрудничеството между Русия и островите датира от 1977 година

Въпреки руската агресия срещу Украйна, Фарьорските острови удължиха с една година споразумението си с Русия за риболова в Баренцово море. Това съобщават от островните власти след консултации с Москва.
 
Заради намаляването на квотите за улов на атлантическа треска, новото споразумение съдържа нови разпоредби, които отразяват променените условия.
 
Формално Фарьорските острови са част от кралство Дания, но имат голяма автономия. За архипелага, разположен в Северния Атлантически океан между Исландия и Шотландия, рибарството е основният поминък за местното население, а рибата и морските дарове са най-важният експортен продукт.
 
Сътрудничеството между Русия и островите датира от 1977 година, когато е сключено първото споразумение за улов в тези води. Договорката означава, че рибарските кораби от Фарьорските острови могат да ловят в Баренцово море, а руските имат достъп до териториалните води на архипелага. Удължаването на споразумението предизвика остра критика както от страна на централното датско правителство, така и от Брюксел.
 
В отговор властите на островите изтъкват, че подновяването на договорката за 2023 година е в интерес на опазването на рибните запаси и устойчивия улов. Това обаче нямало да промени осъдителната позиция на островното правителство по отношение на войната. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.