1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Контролната агенция на ЕС с три нови патрулни катера

Контролната агенция на ЕС с три нови патрулни катера

И трите съда плават под португалски флаг

Три нови патрулни катера ще има Европейската агенция за контрол на рибарството. Корабите ще служат като допълнителни платформи за риболовни инспекции в европейски и международни води.
 
Следвайки мандата от институциите на ЕС за укрепване на оперативния капацитет, Агенцията, след възлагане на обществена поръчка, подсили своя флот, както се изисква от Общата политика в областта на рибарството. Това са единствените патрулни кораби, чиито операции се управляват от Агенция, и са наречени „Оушън Гардиън“, „Оушън Протектор“ и „Оушън Сентинел“. 
И трите съда плават под португалски флаг и ще бъдат разположени предимно като патрулни кораби за риболов в подкрепа на държавите членки в различните съвместни планове за разполагане - от Средиземно и Черно море до Атлантическия океан, Северно  и Балтийско море.
 
Корабите ще действат и в рамките на многоцелеви операции на европейското сътрудничество по функциите на бреговата охрана. По време на операциите си ще бъдат на разположение и за търсене и спасяване, морско наблюдение и реагиране при замърсяване.
 
В допълнение към морските средства, Агенцията за контрол на рибарството е сключила и договор за самолет за извършване на услуги за въздушно наблюдение, като по този начин предоставя допълнителен инструмент за подкрепа на държавите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.