1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рим с нестандартни мерки в борбата срещу морски рак

Рим с нестандартни мерки в борбата срещу морски рак

През лятото италианската фермерска организация Колдирети проведе кампания

Консумацията на сини раци, препоръчана от италианското правителство за спиране на разпространението на инвазивния вид в Средиземно море, е в съответствие с правилата на ЕС за храните, потвърди Европейската комисия. Новият за водите на Средиземно море вид се смята за унищожител на двучерупчестите мекотели, като миди и стриди.
 
През лятото италианската фермерска организация Колдирети проведе кампания, с която представи синия рак на италианците като нов морски деликатес, за да се ограничи разпространението им. През август снимка на министър-председателката Джорджа Мелони, носеща блюдо със сини раци, обиколи социалните медии, споделена от нейния зет и настоящ министър на земеделието на страната Франческо Лолобриджида. По късно самият министър пусна видео, в което показва как готви този рак, казвайки, че гражданите трябва да се намесят, за да спасят средиземноморската екосистема, като започнат да го купуват, откривайки неговия вкус и хранителна стойност“.
 
Правилата, уреждащи производството и търговията с рибни продукти и продукти от аквакултури, предлагани на пазара в Европа, попадат в компетенциите на Европейския съюз, регулирани от регламент, който част от Общата политика в областта на рибарството. За момента продажбата на сини раци не е възпрепятствана от този регламент, изтъкват от Европейската комисия. Италия я призова да изиграе ролята си за справяне с нашествието на синия рак в Средиземно море и да предостави допълнителни средства за производителите на аквакултури, засегнати от хищните видове. 
Обичайното местообитание на синия рак са водите пред източното крайбрежие на Северна Америка. В Средиземно море попада в края на миналия век, вероятно привнесен с водата, ползвана като баласт в корабите. Разпространен е и в Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.