1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биозеленчуците са по-полезни и по-трайни

Биозеленчуците са по-полезни и по-трайни

Под 0,1% от българските потребители купуват биопродукти

Биозеленчуците съдържат по-големи количества витамин С, което ги прави по-трайни от масовите /конвенционални/ зеленчуци, предлагани в търговската мрежа. Това съобщи вчера експертът от Фондация „Биоселена” Елисавета Пъндева, предаде БТА.

Тя цитира резултати от швейцарско изследване за качествата на биопродуктите. Наличието на вторични растителни субстанции в биозеленчуците увеличава тяхното антибактериално и антиоксидантно действие, съобщи Пъндева. Причината е, че екологично чистите зеленчуци, за разлика от конвенционалните, се берат чак когато са напълно узрели и не се третират с препарати.

Поради ниските обороти, високият ДДС и недостатъчните държавни субсидии у нас биопродуктите обикновено са по-скъпи от масовите. Под 0,1% от българските потребители купуват биопродукти, което е много нисък процент в сравнение с Европа, съобщи Веселина Ралчева - председател на Българска асоциация "Биопродукти".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.