Под 0,1% от българските потребители купуват биопродукти
Биозеленчуците съдържат по-големи количества витамин С, което ги прави по-трайни от масовите /конвенционални/ зеленчуци, предлагани в търговската мрежа. Това съобщи вчера експертът от Фондация „Биоселена” Елисавета Пъндева, предаде БТА.
Тя цитира резултати от швейцарско изследване за качествата на биопродуктите. Наличието на вторични растителни субстанции в биозеленчуците увеличава тяхното антибактериално и антиоксидантно действие, съобщи Пъндева. Причината е, че екологично чистите зеленчуци, за разлика от конвенционалните, се берат чак когато са напълно узрели и не се третират с препарати.
Поради ниските обороти, високият ДДС и недостатъчните държавни субсидии у нас биопродуктите обикновено са по-скъпи от масовите. Под 0,1% от българските потребители купуват биопродукти, което е много нисък процент в сравнение с Европа, съобщи Веселина Ралчева - председател на Българска асоциация "Биопродукти".