1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Два португалски биорайона и един италиански са финалисти в европейския биоконкурс

Два португалски биорайона и един италиански са финалисти в европейския биоконкурс

Те постигат подобряване на земеделското и природното биоразнообразие и декарбонизация на териториите

Три европейски екологични района са финалисти в една от категориите на европейския биоконкурс, чиито победители ще станат ясни на 25 септември 2023 г.

 

Биорайонът Bio Região de S. Pedro do Sul в Португалия работи за създаването на устойчива хранителна система, чрез популяризиране на биологичните производители в национални и международни събития и чрез биологични продукти, насочени към отделните потребители и местната общност. Областта предоставя и техническа подкрепа на други нови производители да практикуват биологично земеделие с финансиране, курсове за обучение и дейности за информация за храните. Биорайонът има за цел да постигне икономическа активност в малки вериги чрез своя общински пазар и промоционални събития, насочени към продажба на продукти от региона (портокали, телешко, боб, кестени и мед).

 

Idanha-a-Nova е португалската община с най-голяма площ земеделска земя за биологично земеделие благодарение на биологичното производство в биорайона. За борба с опустиняването и обезлюдяването проектът Idanha Green Valley Food Lab - Rural Based Business Incubator даде възможност за стартиране на 55 компании, създавайки най-голямата зона за производство на боровинки в Европа; пазарът на екорегионите укрепи късите вериги на доставки и увеличи предлагането на биологични продукти. Другият подкрепен проект COLAB F4S е за споделяне на знания за устойчивостта, възстановяването и кръговостта на производството на селскостопански и хранителни продукти, финансиран за 8 милиарда евро, който помогна за създаването на 2 училищни еко-столове, образователни градини и образователни дейности.

 

Биорайонът Biodistretto Amerina e delle Forre ETS в Италия е фокусирал своя модел на развитие върху биологичното земеделие, насърчавайки екологичния преход на всички икономически сектори. Качеството на живот на жителите и фермерите се е подобрило благодарение на проекти, променящи техните хранителни, енергийни и отпадъчни системи. Основните промени в региона са обусловени от преминаването на селското стопанство в района към биологично производство, което води до увеличаване на земеделското и природното биоразнообразие и декарбонизация на територията със създаването на общности за възобновяема енергия. По-голямото търсене на биологични продукти от обществените столове е увеличило доходите на биологичните производители и индустрии. Областта също така насърчава намаляването на пестицидите и насърчава практиките за екотуризъм.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.