1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Франция е готова да съдейства за развитието на българското биоземеделие

Франция е готова да съдейства за развитието на българското биоземеделие

Снимка:

Н. Пр. Ксавие Лапеир дьо Кабан: България е пострадала от модела на индустриалния туризъм

Френското правителство е готово да работи ръка за ръка с българското за развитие на биоземеделието, каза посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапеир дьо Кабан, на откриването на конференцията „Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес“, пише agrozona.bg.

Събитието се проведе днес във Френския институт като част от форума „Зелени дни“ и се организира от българска асоциация „Алтернативен туризъм“ в сътрудничество с посолството на Франция и посолството на Швейцария. Конференцията беше открита с изпълнение на „Ода на радостта“ от децата от 20-то у-ще в София.

Френският посланик обяви, че земеделието в България има дял 5% от БВП на страната. Той обърна внимание, че през последните 20 г. България е преструктурирала своето земеделие, за да достигне нивата на производство от преди срива на комунистическия режим. Според посланика у нас има „недобре насочен национализъм, който не отчита капацитета на земеделието“.

Дьо Кабан наблегна на факта, че чрез еврофондовете страната ни отново е износител на земеделска продукция. Той подчерта, че икономическия ръст не се противопоставя на опазването на околната среда. Посланикът каза, че България е пострадала от модела на индустриалния туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.