1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Изложбата „Безопасност на храните” бе открита от Министър Найденов

Изложбата „Безопасност на храните” бе открита от Министър Найденов

Обществото има нужда от повече информация във връзка с безопасността и качеството на храните

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри изложба „Безопасност на храните” на езерото „Ариана”. Изложбата показва основните права за защита на потребителите при производството и търговията с хранителни стоки.

Българският потребител трябва консумира качествени храни, но и той трябва да е достатъчно информиран, за да знае правата си и какво му се предлага, каза министър Найденов пред журналисти. Обществото има нужда от повече информация във връзка с безопасността и качеството на храните, такава е и целта на днешната изложба – да провокира потребителя да търси, да знае и да се интересува повече, за това, което купува на хранителния пазар. В тази връзка искам да кажа, че отварянето на темата за генетично модифицираните организми /ГМО/ поражда необходимост от една мащабна кампания, която да запознае хората за какво става въпрос, поясни още той.  

Промяната на Закона за генетично модифицираните организми, която се внася от екоминистерството, не касае директно консумираната храна от човек, а фуражите за животните, каза министърът. Той допълни още, че поради недостатъчната информираност на гражданите с темата се спекулира и се създават излишни страхове у потребителите.

Според министър Найденов промяната се налага заради транспонирането на европейски директиви в българското законодателство. Така ще се позволи да бъдат регистрирани ГМО у нас, при подаване на заявления за целта. До момента такива заявления у нас не са правени. Освен това с промяната на закона ще съществува възможност страната ни да откаже използването на ГМО за фуражи, които иначе са разрешени в Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.