1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. „Кой е най-добрият органичен регион“ в Европа?

„Кой е най-добрият органичен регион“ в Европа?

Състезават се два региона във Франция и един в Австрия

Департаментът Dordogne, Франция, ръководи програма, която насърчава избора и консумацията на местна органична храна. Програмата е приета от 35 местни училища и резултатът е над 10 местни заведения, сертифицирани като 100% органични. Намаляването на въздействието на селското стопанство върху околната среда, гарантирането на питателността на храната, предоставяна на децата, са негови приоритети, заедно с предлагането на справедливи цени на производителите.

Френският регион Centre-Val de Loire е разработил регионален план за биологично земеделие и е преразгледал своята стратегия за регионално икономическо развитие, иновации и интернационализация, за да допринесе за постигането на целта на ЕС от 15% земеделска земя за биологично земеделие до 2030 г.

Регионът подкрепя фермерите, които постоянно преминават към биологично земеделие. Основните цели са стимулиране на производството, повишаване на осведомеността на студентите и професионалистите, но и консолидиране на възможностите на потребителите с първата схема за биологично етикетиране за местните власти във Франция.

Centre-Val de Loire поднови проекти, насочени към преместване на селското стопанство и храните в местните територии, като насърчи установяването на земеделски производители, късите вериги на доставки и потреблението на местни и биологични продукти в общественото хранене.

Австрийският Région Centre-Val de Loire се превърна в модел за подражание при преминаване към биоземеделие благодарение на научното прилагане на стратегията "Bioland Burgenland". Стратегията има за цел да увеличи дела на обработваната по биологичен начин земеделска земя до 50% до 2030 г. Регионът е създал механизъм за финансиране на преминаването към биоземеделие, решил е да увеличи биологичните храни в регионалните столове, бюфети и училища до 100%, а също и да защити плодородните почви, да осигури по-адекватно обучение за младите фермери и да премине към методи за биологично животновъдство.

Регионалният план включва разработването на регионален печат за качество "Organic from Burgenland", по-обширни пазарни проучвания и научна подкрепа заедно с организирането на годишна награда за биологични иновации.

 „Най-добър органичен регион“ е една от категориите в европейския биоконкурс, като победителите ще бъдат обявени на 25 септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.