1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Представяме ви трите финалистки в категория „Биофермер-жена“ в европейския биоконкурс

Представяме ви трите финалистки в категория „Биофермер-жена“ в европейския биоконкурс

Те са от Полша, Франция и Испания

Małgorzata Pucer от Полша има органична ферма с 1000 пчелни кошера, грижи се за органична ябълкова градина с 1600 дървета и 19 хектара земя с биологични зърнени култури. В допълнение към производството и продажбата на органичен мед, ябълки и зърнени храни, тя прекарва много време в организиране на образователни семинари и обучителни сесии за деца, тийнейджъри и възрастни. Тя също така има принос за поддържането на местните традиции.

Pasieka PUCER от Франция управлява органична ферма, която се основава на агролесовъдните принципи и насърчава биологичното разнообразие. Тя отглежда над 100 култури и има кошери не само за производство на естествен мед, но и за увеличаване на опрашването. Продуктите се продават на местни пазари, докато целият излишък се трансформира в сиропи, сокове, конфитюри, кисели краставички и оцет.

Тя организира образователни дейности свързани с опрашването и наблюдението на природата. Учениците се запознават с биологичното земеделие и агролесовъдството. Фермата също така е домакин на доброволци от организацията World-Wide Opportunities on Organic Farms от цяла Европа.

Clara Benito Pacheco от Испания управлява екстензивна органична ферма за автохтонна порода кози, които отглежда изключително на паша. Докато произвежда здравословно месо и висококачествено мляко, нейното стадо също помага за възстановяването на екосистемата, регенерирайки тревните площи и увеличавайки биоразнообразието.

biogoat

Нейното стадо е едно от най-големите "телепастирани" екологични стада кози в света. Благодарение на технологиите за виртуални огради и използването на GPS нашийници, възрастните животни могат да пасат свободно, тъй като вече не са необходими физически огради, допринасяйки за улавянето на въглерод в пасищата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.