1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Предстои конференция за устойчиво земеделие в Куба

Предстои конференция за устойчиво земеделие в Куба

Биологичното земеделие продължава да се поддържа и разширява от правителството и от масите в страната

Конференцията "Устойчиво земеделие и градски градини в Куба" ще се проведе от 5 до 15 май, 2010. Ще последва изследователка обиколка по желание от 16 до 20, 2010. Глоубъл Ексчейндж и Фуд Фърст организираха съвместно първата насочена към устойчиво земеделие американска делегация в Куба през 1993 г. като след това станаха съавтори на творческа книга по този въпрос, „Зеленееща Куба” и продължиха сътрудничеството си с печелещо награди видео със същото заглавие. Глоубъл Ексчейндж организира редовни делегации от преподаватели и практици на биологичното земеделие в Куба, които са разработили програми за обмен чрез своите университети и общности.

Поради недостиг на твърда валута за внос на химически торове и пестициди, в началото на 1990 години Куба започна да практикува биологично земеделие в национален мащаб, като постигна впечатляващи резултати. В момента само в Хавана има десетки хиляди биологични градини и над един милион в цялата страна.

В края на деветдесетте години, Кубинското сдружение за биологично земеделие спечели за усилията си международната награда Right Livelihood (алтернативна на Нобеловата награда). Биологичното земеделие продължава да се поддържа и разширява от правителството и от масите. Хавана сега отглежда почти половината пресни храни по биологичен начин и на местно ниво. В Куба се надяват в рамките на следващото десетилетие да могат да произвеждат самостоятелно много от основните храни. Всички млади хора се запознават със селското стопанство и производството на хранителни продукти като част от образованието си и прекарват поне едно лято по време на обучение в средните училища, като се занимават със земеделие в селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.