1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Преработваме вино в биогориво

Преработваме вино в биогориво

Винзаводите са задръстени с продукция поради свития пазар за износ

 

Българското правителство да поиска от Брюксел разрешение за кризисна дестилация. Това означава огромно количество непродадено вино да се извари и преработи в биогорива. Революционната за страната ни идея лансира председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Идеята се  застъпва все по-смело в бранша. "България - страна на виното" вече не върви за национален бранд, посочи той.

Нулева година за изкупуване на чуждо грозде обяви "Вини" - Сливен.  Алкохолната компания "Белведере" пък продава терена на винзавод "Менада" в Стара Загора, на мястото му първоначално щеше да се строи мол. Подобна е ситуацията и с другите дестилерии у нас.

Складовете пращят от пълни бъчви, рафтовете на магазините са отрупани с бутилки, а продажби няма. Лозята обаче са наспорили, реколтата е пребогата, а кампания за изкупуване също няма. но такава практика има в страни с най-големи традиции в лозаро-винарството като Франция, Италия, Испания. А ЕС отделяше годишно по 400 млн. евро, за да помогне на стопаните, като изкупи и преработи в биогорива излишните количества вино, посочи Моллов.

Откъде идва излишъкът? Винзаводите са задръстени с продукция поради свития пазар за износ. У нас не че е намаляло пиенето, напротив, но през последните 5 години само 50% от гроздовата реколта се изкупува от винзаводите, сочат докладите на "Агростатистика".
ЕС пуска на търг излишно вино за производство на биогориво . Общността обяви търг за продажба на неизползваното количество вино в четири страни и оползотворяването му в производството на биоетанол, съобщи  "Офишъл джърнъл", цитиран от Ройтерс.

Приблизително 653 381 хектолитра запаси от вина във Франция, Гърция, Италия и Испания ще бъдат предложени на купувачите. Тези страни са най-големите по обем винопроизводители в ЕС и получават щедри субсидии от Брюксел, за да преобразуват част от излишъка на трапезно и висококачествено вино в промишлен алкохол или биогориво. Уиските се превръща в биогориво, съобщи неотдавна “Таймс”. Учени от британски университет разработват технология, позволяваща да превърнат ширата, от която се прави уиски, в екологически чисто автомобилно гориво - биоетанол, състоящ се от смес от спирт и обикновен бензин. Все още обаче не е ясно кога ще започне масовото производство на подобно гориво.

В момента Швеция преработва алкохол в биогориво. Правят го от конфискувана бира или вино, внесени в страната незаконно. Само през 2006 г. в Швеция над 700 хил. литра различна алкохолна продукция е преработена в биогориво, което е било достатъчно за движението на хиляда автобуса и тежкотоварни автомобили и дори един влак. От литър напитка може да се добие около половин литър екологически чисто гориво.

Любопитен факт е, че Принц Чарлс кара 38-годишен Aston Martin, подарен от майка му за навършване на пълнолетие на 21 години. Сега тази кола е преоборудвана за движение с биогориво, което се получава от вино./biolife.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.