1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. САЩ утрояват парите за екологично селско стопанство

САЩ утрояват парите за екологично селско стопанство

През следващите пет години в рамките на Партньорската програма ще бъдат финансирани 70 пилотни проекта във всички щати

Интересът към т.нар. "Партньорска програма за екологично производство на селскостопански продукти", въведена през февруари от американското земеделско министерство, надхвърли всички очаквания. Затова заложените първоначално средства от 1 милиард долара ще бъдат увеличени до 2 милиарда и 800 милиона долара. 
 
През втората фаза на проекта, която ще започне от 1 януари, държавата ще добави още пари, така че сумата ще нарасне до над 3 милиарда, обяви министърът Том Вилсак. Освен това от частния бизнес се очаква допълнително финансиране в размер на 50 процента от държавното.
 
По думите на Вилсак все повече граждани на Съединените щати се насочват към хранителни продукти, произведени по методи, които щадят климата. Властите стимулират сектора, за да предоставят на фермерите още по-добри възможности за пазарна реализация на техните производства. От тези мерки министерството очаква подобрение на конкурентоспособността на селското стопанство както на вътрешния, така и на външните пазари. Инвестициите в биоземеделието са само една част от усилията на Белия дом, с които се цели декарбонизация на американската икономика, така че САЩ да се превърнат в лидер в борбата срещу климатичните промени.
 
През следващите пет години в рамките на Партньорската програма ще бъдат финансирани 70 пилотни проекта във всички щати. Чрез тях стопаните трябва да получат стимули за намаляване на вредните емисии във всички сектори, например чрез подобряване на състоянието на почвите, редуциране на емисиите от метан и методи за задържане на въглерод.
 
Подкрепа ще получат и начинания за залесяване, както и инициативи за изграждането на пазари за биологично произведени продукти. Партньори в програмата са държавни институции, университети, фермерски организации и групи за опазване на околната среда. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.