1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Засилва се подкрепата за екофермите

Засилва се подкрепата за екофермите

Само България е без законодателство за малките планински ферми

Все по-голяма е подкрепата на инициативата на коалиция "Чиста храна, честен поминък" за нова политика към малките производители на храни в България, които развиват дейност в екологично чисти райони. Основна цел на коалицията е отпаднат ограниченията за малките фермери, които искат да реалицзират качествените си продукти, които не замърсяват околната среда. Целта е тяхната дейност да бъде регламентирана, за да могат хората от планинските райони да получат достойно заплащане за труда си.

България е единствената страна от Европейския съюз, чието законодателство не обхваща малките планински ферми, което пречи на реализацията на продукцията им до крайните клиенти, ресторанти и магазини. Създаването на нормативна база в тази област ще повиши капацитета на страната за усвояване на европейските фондове, свързани със селското стопанство, и ще даде възможност за разнообразяване както на продукцията от фермите, така и на неземеделските дейности в селските райони.

Коалиция "Чиста храна, честен поминък" обединява организации като Българска национална асоциация на потребителите (БНАП), "WWF Дунавско-Карпатска програма България", Фондация за биологично земеделие Биоселена, Българско дружество за защита на птиците, Движение Slow food в България, Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.