1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина, гласи нов доклад на WWF

Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина, гласи нов доклад на WWF

Престъпленията в горите носят загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в световен мащаб всяка година

Съществуващото законодателство на ЕС не предоставя на потребителите гаранция, че дървесината, използвана в закупените от тях продукти, не е добита и внесена незаконно. Това сочи нов доклад на природозащитната организация WWF, който показа сериозни пропуски в прилагането на Регламент № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в проверката. Изводът е, че без силна политическа воля от страна на националните правителства, Регламентът все още не оказва трайно въздействие върху търговията с дървен материал, с доказано законен произход.
 
Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия. Тя унищожава горите по света, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, престъпленията в горите носят и финансови загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в глобален мащаб всяка година.
 
В същото време Европейският съюз е един от най-големите потребители на дървесина в света. Всяка година ЕС внася 150 млн. тона горски продукти. Целта на EUTR, който съществува вече шест години, е да гарантира, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е добит по законен и отговорен начин. Тъй като дървесината присъства в много ежедневни продукти, важно е да се гарантира, че нейното използване не подхранва незаконни дейности и не влошава състоянието на старите гори.
 
С приемането на EUTR през 2013 г. държавите-членки признаха своята отговорност за правилното му прилагане. За съжаление, това на практика не се случва и докладът на WWF обръща внимание към  сериозните пропуски на национално ниво.
 

„Шест години след влизането в сила на Регламента  липсата на реални действия от страна на държавите-членки го обезсмислят“, коментира Анке Шулмайстер-Олденхоув от отдел „Гори“ към WWF, Европейски политики (Брюксел). „Без сериозни наказателни санкции, щателни проверки и адекватни ресурси за тяхното изпълнение, Регламентът остава „без зъби“. В същото време проблемът с незаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на адекватно прилагане на законите за околната среда ще бъде първото изпитание пред амбицията на Европейския Зелен пакт.“
 

Според доклада на WWF само половината от проверените 16 държави са включили наказателни санкции в националното си законодателство. Освен това контролът е твърде слаб, а компетентните органи се сблъскват с остър недостиг на ресурси при изпълнение на своите отговорности.
 
Незаконният дърводобив у нас
 
WWF България също се включи в проучването и установи, че част от  основните слабости в прилагането на Регламента са валидни и у нас. Броят на съдебните дела остава незначителен, а за периода между март 2015 г. и февруари 2017 г. за вноса на дървен материал са отчетени нулеви санкции. WWF намира този факт за изключително тревожен и призовава за сътрудничество с европейски и международни органи с цел постигането на конкретни резултати в краткосрочен план.
 
Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив, годишният обем на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Основните незаконни дейности са свързани с отсичане на дървета без марка, извършване на сечи без разрешително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране количеството на добития материал. Годишно чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от около 150 млн. лв. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.