1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Каталуния обяви извънредно положение

Каталуния обяви извънредно положение

Изследване от 2022 година показа, че засушаването на Пиренейския полуостров е най-сериозното от 1200 години насам

Извънредно положение за питейна вода обявиха властите в испанската област Каталуния. Причината е най-голямото засушаване в историята на региона. От мерките са засегнати около 6 милиона души, включително в столицата на региона Барселона, която е вторият по големина град в Испания.
 
За да се намали потреблението, на жителите в областта е забранено да мият колите си и да пълнят плувните си басейни. Те трябва да ограничат употребата на вода до 200 литра на ден на човек, а ако ситуацията се влоши, лимитът може да падне до 160 литра. Крайната цел е домакинствата да консумират поне 5 процента по-малко, а селското стопанство – до 80 на сто. Мерките бяха въведени, след като нивото на водата в местните водоеми спадна до под 16% от обемите.
 
Изследване от 2022 година показа, че засушаването на Пиренейския полуостров е най-сериозното от 1200 години насам, което кара властите да обмислят транспортирането с кораб на вода за Барселона. Такава мярка вече беше приета през 2008, когато нивото на водата във водоемите беше близо до 20 на сто и работеха по-малко предприятия за обезсоляване на морската вода.
Поливането в парковете и на дърветата по улиците ще бъде с отпадни води, за почистването на самите улици вода няма да се ползва, а при нарушения на разпоредбите глобите могат да стигнат до 150 000 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.