1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Нови фермерски протести в Нидерландия

Нови фермерски протести в Нидерландия

Властите настояват до 2030 година азотът и амонякът да се свият с 50%

Близо 25 хиляди нидерландски фермери протестираха в Хага срещу новите изисквания за намаляване на вредните емисии, планирани от правителството. Властите настояват до 2030 година азотът и амонякът да се свият с 50%, което би означавало затварянето на около една трета от животновъдните стопанства в страната.
 
Протестите започнаха миналото лято, когато фермери от цялата страна окупираха складове на хранителни вериги и блокираха с тракторите си магистрали. Тогава се стигна и до сблъсъци с полицията. Поредната демонстрация в Хага беше организирана не само от фермерски организации, но и от партии от крайно десния политически спектър и организации, обявили се през последните две години срещу мерките за ограничаване на пандемията. Един от ораторите беше лидерът на Партията на свободата Герт Вилдерс, известен с ксенофобските си изказвания. Той призова демонстрантите на предстоящите провинциални избори да не гласуват за сегашните управляващи. Според него дискусията около вредните емисии от селското стопанство има за цел да прогони фермерите и на тяхно място да напълни страната с хиляди бежанци.
 
Заради опитите от страна на политически партии да се възползват от недоволството на стопаните, Нидерландският фермерски съюз се дистанцира от последните протести и не изпрати свои представители.
Нидерландските медии коментират, че в своето недоволство фермерите стават радикални, като в акциите им се включват и готови на насилие екстремистки групи. Затова общината в Хага забрани в демонстрацията да участват трактори. Въпреки това десетки стопани се отправиха със своите машини към града, но бяха спрени на входовете от полиция и военни подразделения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.