1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Водната криза в Африка застрашава 190 млн. деца

Водната криза в Африка застрашава 190 млн. деца

Най-засегнати са държавите от западните и централните части на континента

Замърсените водоизточници, недостатъчните възли и липсата на хигиена в големи региони от Африка застрашават живота на над 190 милиона деца и подрастващи, алармират от УНИЦЕФ. Най-засегнати са държавите от западните и централните части на континента.
 
От Детския фонд на Обединените нации изтъкват, че най-застрашени са Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот дИвоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия. В тези държави питейната вода е силно замърсена, а хигиенните условия са катастрофални, което изправя почти цяла Африка на ръба на водна катастрофа. Тя е предизвикана от унищожителни бури, наводнения и невиждани суши, които разрушават инфраструктурата и контаминират водоизточниците, предизвикват глад и разпространяват болести. Допълнителен фактор са и военните конфликти в много от посочените страни.
 
На 22 март, Световният ден на водата, в Ню Йорк ще започне конференция по темата, организирана от ООН. Достъпът до чиста вода и санитарни услуги е една от 17-те цели за устойчиво развитие, поставени от Обединените нации в плана до 2030 година. Основният въпрос, който ще се обсъжда в Ню Йорк, е как тези цели могат да се осъществят най-ефикасно.
 
По данни на УНИЦЕФ всеки ден по света умират повече от 1000 деца под 5-годишна възраст вследствие на замърсена вода. Затова Фондът настоява за повече инвестиции във водната инфраструктура, опазването на климата и предотвратяването на военни конфликти. Като пример за такива конфликти се посочва Буркина Фасо, където водоизточниците биват целенасочено замърсявани, а инсталациите – саботирани, за да бъдат прогонени хората от определени земи. В резултат през миналата година близо 800 000 души, половината от които деца, са загубили достъпа до чиста питейна вода. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.