1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Зам.-министър Ренета Колева участва във форум на Асоциацията на еколозите от общините в България

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум на Асоциацията на еколозите от общините в България

Екип от експерти на МОСВ представи три стратегически документа

„Мисли глобално – действай локално, не е просто слоган, а реалността в почти всички държави по света. Общините и вие – еколозите, сте двигателите на изпълнението на тези политики на местно ниво и е важно да работим заедно за постигането на амбициозните ни цели, за да гарантираме чиста природа за идните поколения“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева при откриването на 59-та асамблея на Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ), която се провежда в София.

Тя поздрави АСЕКОБ по случай 30-годишнината на организацията. И сподели, че именно формати като този, които събират представители на правителството, общините и неправителствения сектор, намират работещи решения и са ориентирани към реални действия за постигането на по-добро бъдеще за природата, хората и икономиката. „Европейската зелена сделка очертава стратегическите насоки и действия за нова политика за растеж на Европа към трансформиране на икономиката на ЕС в ресурсно ефективна, конкурентоспособна и с нулеви емисии до 2050 г.“, припомни зам.-министър Колева.

Екип от експерти на МОСВ представи три стратегически документа, които очертават политиките в областта на околната среда и отговорностите на общините в тях. Те запознаха участниците във форума с основните насоки в Националната стратегия за околна среда и петгодишния план за действие към нея, Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата, както и с Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха (2020-2030 г.).

В знак на признание за доброто сътрудничество между МОСВ и АСЕКОБ председателят на УС на асоциацията Ася Добруджалиева връчи на зам.-министър Колева благодарствена грамота за дългогодишното партньорство с институцията в съхранението на българската природа и подкрепа на каузата на организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.