1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 1400 евакуирани заради пожари в Португалия

1400 евакуирани заради пожари в Португалия

От понеделник 6 региона в страната, включително столицата Лисабон, са с червен код за рекордни горещини и опасност от нови пожари

Стотици пожарникари се борят с пламъци, бушуващи в южните региони на Португалия. Огънят изпепели хиляди хектара земя и наложи евакуацията на 1400 души.
 
Горският пожар, който в момента се гаси от над 800 огнеборци, започна в събота в община Одемира, в региона Алентехо, и след това се разпространи на юг към Алгарве, една от най-популярните туристически дестинации в Португалия. Високите температури и силните ветрове усложняват усилията за борба с пламъците, които са унищожили около 6700 хектара земя. 
 
Кметът на Одемира Хелдер Герейро нарече ситуацията "критична, трудна и сложна". Общо 19 малки села, четири туристически места за настаняване и един къмпинг бяха евакуирани. Няколко пътя са блокирани, съобщиха властите. От понеделник 6 региона в страната, включително столицата Лисабон, са с червен код за рекордни горещини и опасност от нови пожари.
 
Междувременно броят на загиналите при наводненията в Словения се покачи на шест, съобщиха властите, докато операциите по почистване продължават с помощта на съседни страни. Внезапни наводнения и свлачища, които започнаха в четвъртък, потопиха големи участъци от централна и северна Словения, прекъсвайки достъпа до много села. Според общественото радио органите за гражданска защита наблюдават отблизо ситуацията в редица засегнати от наводненията райони, където свлачища могат да застрашат инфраструктурата и къщите.
 
Страната поиска официално помощ от Брюксел, като най-вече се нуждае от тежки машини като багери и сглобяеми временни мостове за справяне с последиците. Като членка на НАТО страната помоли Алианса за транспортни хеликоптери и войници, които да помогнат в усилията за възстановяване. Първите помощи от Унгария и Хърватия вече са в Словения, България също предложи подкрепа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.