1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Александър Дунчев коментира с какво България изпреварва други страни

Александър Дунчев коментира с какво България изпреварва други страни

ИАГ и WWF направиха съвместна проверка

България е лидер в защитата на вековните гори. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите - Александър Дунчев. Агенцията, съвместно с WWF България, направи проверка на състоянието на горите във фаза старост на територията на Държавно горско стопанство-София.

„Току-що Европейската комисия издаде стратегия за горите в Европа, където основна точка е защитата на вековните гори. Ние до голяма степен, на 50%, сме свършили тази работа в България, за разлика от много други държави в Европа. България в защитата на вековните гори е лидер и то благодарение на това, че страната ни има много държавни гори и държавата предприе тази мярка да ги защити, съвместно с екологичния сектор.“

Защитата на тези вековни гори има важно световно послание, допълни Дунчев. То е, че ние трябва да се опитаме да възстановим хармонията между съществуването на човечеството и природата.

„Човекът в последните векове се опитва да извади всеки грам от природата, за да бъде използван за благоденствието на човечеството. Много често това излиза извън баланса на природата, започва да ѝ вреди, да я унищожава. Ние губим връзката с нея, губим полезните ѝ функции, губим биологичното разнообразие, тръгват климатични промени.“

С тези вековни гори България изпраща много важен сигнал, че ако искаме да запазим баланса и хармонията в човешкото развитие, спрямо природата, трябва да оставим кътчета без наше вмешателство.

Автори: Камелия Карадочева, Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.