1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Българските ловци искат създаването на национална ловна стража

Българските ловци искат създаването на национална ловна стража

Броят на ловците в България е нарастнал с 5-6 000 души

Създаването на Национална ловна стража ще искат от Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”. Това стана ясно по време на откриването на изложбата „Природа, лов, риболов 2010” и „Цветна пролет” 2010, която откриха в Пловдивския панаир председателят на сдружението Иван Петков, предаде репортер на радио „Фокус” – Пловдив. Мярката се налага с цел ограничаване на бракониерството у нас. Според Петков, тази стража може да бъде поддържана със средствата, които сега постъпват от такси на ловци и риболовци и се използват за стопанисване на дивеча. 30% от тези средства може да се връщат в националното сдружение именно за ловната стража.

Броят на ловците в България е нарастнал с 5-6 000 души, а основен вид дивеч у нас е дивата свиня. Над 115 000 са ловците у нас, които членуват в 134 ловни сдружения. Съюзът на ловците и риболовците участва за 16 път на изложението в Пловдив, каза още Иван Петков.

Зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов счита, че не трябва да се прикриват проблемите в бранша. В България наистина броят на ловците се ограничава, като е необходимо и разработването на стратегия за развитие на ловните стопанство у нас с дългосрочни цели. Той твърди, че няма държава в ЕС, с изключение на България, където така лесно да се става ловец. У нас трябва да се наблегне много на обучението на ловците, като включително и обучение за боравене с оръжие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.