1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Дискусия за гората събра целия сектор на една маса

Дискусия за гората събра целия сектор на една маса

Доц. Георги Костов открои групите промени, които правителството ще предложи

"Сегашният Закон за горите беше приет през 2011 година на основата на много либерални принципи, които не винаги се припознават или прилагат" с тези думи ресорният заместник- министър на земеделието и храните доц. Георги Костов откри дискусията по предлаганите промени в нормативната база. В нея участваха представители на горската администрация, на неправителствените организации, на бизнеса и на науката.

Освен срещу незаконните практики, предлаганите промени в законодателството целят да прекратят и непрофесионалните практики, каза още доц. Георги Костов и открои групите промени, които правителството ще предложи.

Първата група промени засягат малките горски имоти. Тези промени целят да се ограничи в кратък период от време изсичането на малките частни парцели под 2 хектара. Тук влизат около 2 млн. парцела. Предвижда се промяна в посока да се изкупуват малки горски парцели с цел комасация на държавната гора.

Другата група са свързани с горите върху земеделски земи. Целта е да се регулират поземлените отношения и многофункционалното използване на земите.

Следващата група промени е свързана с квалификацията, отговорностите и правамощията на лесовъдите. Целта е да се повиши нивото и квалификацията на лицата, които упражняват лесовъдска практика. Предвижда се въвеждането на задължително преминаване на курс за квалификация на всеки 2 години. Лицата които не са издържали курса няма да имат право да практикуват дейността до успешното преминаване.

Другата група промени е свързана с правомощията на сулжителите по горите, достъпа на превозни средства и обектите за преработка. Целта е въвеждането на допълнителни законови изисквания. Като част от промените е предвидено въвеждането на постоянно видеонаблюдение на обектите за преработка.

Последната група промени целят повишаване на мерките свързани с наказанията за нарушителите. Предвижда се възможността за полагане на обществено полезен труд от системните нарушители, които не могат да си платят съставените актове.

Работещите предложения от бизнеса, общините и неправителствените организации ще бъдат включени в проектите за изменения на нормативните актове и едва тогава ще започнат процедурите за приемането им, обеща земеделският министър Десислава Танева.

Автор: Ангел Трайков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.