1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Две министерства мълчат за унищожените степи в Калиакра алармират от WWF

Две министерства мълчат за унищожените степи в Калиакра алармират от WWF

Снимка:

Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради редките птици и изключително ценната степна растителност

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че институциите не си вършат работата по повод палежите и разораването на уникалните степи в района на Калиакра през последните седмици.
 
Калиакра гори, а няма никаква реакция от министъра на околната среда и водите или на земеделието и храните, заявяват природозащитниците, като добавят и липсата на реакция на прокуратурата и кмета на община Каварна. От неправителствената организация споделят клип с пожари снимани от въздуха - https://youtu.be/a9X6vXCEB7w
 
Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради редките птици и изключително ценната степна растителност, която се среща почти единствено там.

През януари 2016 г. България вече беше осъдена от Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра и заради недостатъчна защита на територията, тъй като са допуснати проекти, увреждащи природата.

И сега - през втората половина на август и първата половина на септември - над 1000 декара степи на Калиакра бяха опожарени и разорани.

Коалицията „За да остане природа в България“ пита Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните дали съществуват инвестиционни проекти, одобрени от тях за тази територия и ако да, какви са, както и дали ще спрат изпълнението им и предприемат възстановяване на унищожените местообитания.
 
Важно е също и дали прокуратурата ще започне разследване и наказателно преследване за унищожаването на местообитанието.
 
Природозащитниците питат още: прокуратурата ще разследва ли дали има престъпление при неправомерно извършената документална промяна на начина на трайно ползване на имота от пасище на нива и в това, че след установяването на нарушението през 2008 г. отговорните органи не са предприели действия по коригирането му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.