1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК предложи радикални промени в политиката за рибарство

ЕК предложи радикални промени в политиката за рибарство

Еврокомисията си постави за цел до 2015 г. всички рибни запаси да бъдат доведени до устойчиви нива

Европейската комисия предложи радикални промени в политиката за рибарство на Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Предложението, което трябва да влезе в сила от 2013 г., цели да гарантира рибните запаси и средствата на рибарите, като същевременно се сложи край на свръхулова и изчерпването на рибните ресурси. Предвижда се да се въведат стандарти за добро управление на рибарството в ЕС и в международен план чрез споразумения за устойчив риболов.

Еврокомисията си постави за цел до 2015 г. всички рибни запаси да бъдат доведени до устойчиви нива. За целта към всички видове риболов трябва да се прилага екосистемен подход с дългосрочни планове за управление.  Освен това рибарите ще бъдат задължени да разтоварват на сушата целия си улов, за да няма икономически загуби от изхвърлянето на нежелан улов в морето. Предложенията включват още цели и срокове за прекратяването на свръхулова, мерки за подпомагане на малките риболовни стопанства и стратегии за популяризирането на устойчивите аквакултури в Европа.

Брюксел ще определя общите цели на политиката, а държавите членки ще избират и прилагат подходящите мерки. Според Еврокомисията организациите на рибарите трябва да имат по-голяма роля в управлението на пазарното предлагане.

„Необходимо е да действаме незабавно, за да възстановим всичките си рибни запаси до устойчиви нива и да ги съхраним за нашето и следващите поколения. Само при това условие рибарите могат да продължат да заработват достойно препитанието си", заяви еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки.

„Ние трябва да управляваме разумно всички запаси, да ловим колкото можем, но така, че риболовът да не свежда размера на популациите под необходимия за поддръжане на равновесието и продуктивния цикъл. Това ще ни донесе по-високи добиви при устойчива околна среда и осигурено предлагане на морски дарове. Ако проведем реформата правилно, рибарите и крайбрежните общности в крайна сметка ще заживеят по-добре. А всички европейци ще имат по-голям избор от прясна риба, както от естествени водни басейни, така и от развъдници,” допълни тя.

Риболовът в ЕС е изправен пред няколко взаимосвързани проблема. Повечето рибни запаси са обект на свръхулов от риболовна флота, която е прекалено голяма и прекалено производителна. Уловът спада всяка година и крайбрежните общности, които често зависят от риболова, изживяват свиване на икономическите си възможности. При вземането на решения политическите лидери често предпочитат да се концентрират върху краткосрочните интереси, отколкото върху дългосрочното съхранение на ресурсите, посочват от Еврокомисията.

Очаква се пакетът от реформи да бъде обсъден в Европейския парламент и Съвета на ЕС. Еврокомисията възнамерява да предложи по-късно тази година и нов механизъм за финансиране на рибарството в съответствие с многогодишната финансова рамка на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.