1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейските риболовни кораби незаконно разграбват африканските рибни запаси

Европейските риболовни кораби незаконно разграбват африканските рибни запаси

През юли тази година се очаква ЕС да представи предложения за реформа на общата политика по рибарство

С намаляването на европейските рибни запаси промишлени риболовни кораби на ЕС все повече преминават в чужди води и отнемат препитанието на местните рибари и общности, пише екологичният сайт Ecologist. Европейските риболовни кораби незаконно разграбват африканските рибни запаси, допринасяйки за бедността и за "увеличаването на престъпна дейност", пише още изданието.

Рибният улов в Европа намалява с около 2% годишно от 1990 г. насам. Това според експертите се дължи на прекомерната екплоатация на рибните пасажи. Риболовът далеч надвишава считаните за устойчиви нива. Това води до увеличение на зависимостта на риба, уловена извън Европа. По европейското крайбрежие като цяло се осигурява едва половината риба, необходима за задоволяване на потреблението.

Около 20% от всичкия рибен улов, разтоварен от европейските флотили, се хваща извън  акваторията на ЕС. Потребителите до голяма степен не знаят това, защото ако рибата е уловена от кораб под флага на някоя от страните членки на ЕС, тя може да е етикетирана като произведена в съюза, дори ако идва от водите на трета страна, коментират природозащитници.

Някои от тези кораби са хванати по време на лов по крайбрежните води на Африка. Това е нарушение на разпоредбите на ЕС, защото рибните запаси се считат за важна част както от хранителния режим, така и икономиките на крайбрежните общности.

"Когато говорим с рибарите в регионите, често чуваме, че заради инвазивните риболовни практики се увеличава бедността, което води дори до увеличение на миграцията в района", заяви Саския Ричард от природозащитната организация "Грийнпийс".

През юли тази година се очаква ЕС да представи предложения за реформа на общата политика по рибарство, която определя правилата и квотите за улов за отделните държави членки. Европейският комисар по рибарството Мария Даманаки обеща да наложи по-строги норми за опазване и риболов закони - нещо, което активистите настояват да влезе в действие час по-скоро.

 

Етикети Африка, риболов, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.