1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Фирмите от дърводобивната промишленост готвят гражданско неподчинение

Фирмите от дърводобивната промишленост готвят гражданско неподчинение

Според тях държавата ще монополизира всички дейности в горите

Фирмите от дърводобивната промишленост са готови за гражданско неподчинение, ако бъдат приети промените в Закона за горите, обявиха от браншовите организации на горските предприемачи. Те са против промените, с които според тях държавата ще изземе функциите на частния бизнес и ще монополизира всички дейности в горите, като ги възложи на шестте новосъздадени държавни предприятия. 

Законопроектът отново събира на едно място контролните и стопанските функции, позволява този, който издава разрешението за сеч, да извършва и самата сеч и изкуствено създава монопол - обяснява Стефан Ганев от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, цитиран от БНР.

"Чрез тези 6 мастодонта, които са създадени да поемат цялата преработка, дърводобива, изнасянето от горите, търговията, се създава един абсолютен монопол, който трябва да се конкурира с наличните частни фирми и ги поставя в невъзможност. Няма как собственикът на гората сам да продава на собствените си фирми, сам да сключва със собствените си фирми договори за дърводобив и след това да извършва продажба без търг на определени привилегировани фирми и всички други да се конкурират на равни начала с тези новосъздадени държавни монополни структури", допълни Ганев.

Според горските предприемачи, промените в закона са лобистки и защитават интересите не на държавата, а на т.нар. "ловни олигарси" - големите концесионери на ловни полета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.