1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Франция и Испания оказват натиск върху ЕК за риболова

Франция и Испания оказват натиск върху ЕК за риболова

Двете средиземноморски държави са и най-големите бенефициенти по линията на риболовните споразумения

Франция и Испания оказват натиск върху Европейската комисия, за да запази и разшири риболовните споразумения с трети страни, съобщи френският вестник "Льо Монд". Противоречивите споразумения позволяват на двете средиземноморски държави да ловят риба в чужди води в замяна на парични компенсации.

Париж и Мадрид смятат за необходима поддръжката на съществуващите риболовни договорености и възможността за разширяването им, се твърди в тяхно съвместно писмо, цитирано от агенция "Франс прес" . Международното измерение на европейската политика в областта на рибарството трябва да вземе предвид и да съхрани бъдещето на европейския флот, се казва още в писмото.

Освен че имат водеща роля в риболова в ЕС, Испания и Франция са и най-големите бенефициенти по линията на риболовните споразумения, отбелязва вестникът. Съгласно споразуменията страни като Мароко или Мавритания позволяват на европейските кораби да ловят риба в техни води, в замяна на което получават парични компенсации или помощи за развитие.

Според природозащитните организации обаче, от тези договорености се възползва предимно индустрията, а Европейският съюз опустошава ресурсите на бедните държави. Противоположната позиция отразява френско-испанското писмо. В него се казва, че споразуменията са гаранция за запазването на морските запаси и в много случаи са основа за икономическо и социално развитие на страните, с които са сключени.

Париж и Мадрид се опасяват, че европейският комисар по рибарството Мария Даманаки ще отстъпи под натиска на активистите и ще постави под въпрос споразуменията, предполага неназован европейски дипломат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.