1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ГИС ще подпомага управлението на полезащитните горски пояси в Добруджа

ГИС ще подпомага управлението на полезащитните горски пояси в Добруджа

Половината от залесената площ е заета от насаждения с възраст 51-60 години

Географска информационна система, съдържаща данни от горскостопанските планове и мониторинга на фитосанитарното състояние на полезащитните пояси в района на Добруджа, беше представена по време на среща на екипа на Изпълнителна агенция по горите по проект „Земите и горите на орела“. Автор на разработката е инж. Георги Тинчев, експерт от Изпълнителна агенция по горите, според който табличната и пространствена визуализация на полезащитните горски пояси по подотдели, дървесни видове, планирани мероприятия, здравословно състояние и общо състояние ще подпомогне по-доброто управление и стопанисване на важните съоръжения. 

Експертите изразиха общо съгласие, че направеният пространствен анализ на несъответствията между горскостопанската карта, кадастъра и действителното местоположение на полезащитните пояси е първа стъпка за предприемане на действия за отстраняване на явна фактическа грешка по отношение на вида на територията и вида на собствеността в кадастралната карта. 

Инж. Тинчев представи и геостатистически анализ на качествените характеристики на полезащитните пояси. Обобщените резултати за четирите териториални поделения /ДГС Балчик, ДГС Генерал Тошево, ДГС Добрич и ДЛС Тервел/ Североизточно държавно предприятие показват приблизително 80% от залесената площ, заета от четири дървесни вида: цер, гледичия, акация, планински ясен. Половината от залесената площ е заета от насаждения с възраст 51-60 години. Според експертите доминацията на състава по дървесни видове от четири вида поставя в риск устойчивостта на полезащитните горски пояси като при планиране възстановителните и поддържащи дейности е необходимо да се предвиди по-голямо разнообразяване. 

В рамките на изпълнението на текущата задача е изготвено предложение за допълване на мрежата от полезащитни пояси като те бъдат увеличени с 1700 км. Предстои приемането на разработката от възложителя и въвеждането й в практиката. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.