1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Карамфилова и министър Гечев набелязаха конкретни действия за предотвратяване на нарушения при ползването на дървесина от земеделски и горски територии

Министър Карамфилова и министър Гечев набелязаха конкретни действия за предотвратяване на нарушения при ползването на дървесина от земеделски и горски територии

Като първа стъпка, двете министерства и ИАГ ще информират кметовете на общините за задължението им

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с министъра на земеделието Явор Гечев във връзка с ползването на дървесина от земеделски и горски територии. Двамата министри, заедно с екипите си обсъдиха прилагането на действащото законодателство в областта на опазване на околната среда и стопанисването, управлението и ползването на земеделски и горски територии. Тема на детайлна дискусия бе и издаването на предписания от страна на Изпълнителната агенция по горите и нейните структури за извършване на санитарна и принудителна сеч. Единодушно беше решено чрез съвместни и координирани действия, фокусът на структурите да бъде и върху прилагането на екологичните процедури още на най-ранен етап.

Стъпвайки на експертизата, опита и погледа върху съществуващите практики, двата екипа набелязаха конкретни мерки, които да бъдат наложени за предотвратяване на нарушения на екологичните изисквания. В тази връзка, при подаване на заявления за отсичане и/или ползване на дървесина в земеделски територии, включително и в имоти, придобили характеристиките на гора, собствениците, следва да уведомят съответната Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) по местонахождение на имота за определяне на процедурата по реда на екологичното законодателство.

Отделно, при издаване на предписания за провеждане на санитарна или принудителна сеч, също следва да бъде уведомена РИОСВ за произнасяне по приложимата екологична процедура.

Като първа стъпка, двете министерства и ИАГ ще информират кметовете на общините за задължението им, а ИАГ ще предприеме действия за информиране и на държавните предприятия, учебно-опитните горски стопанства, собствениците на гори и лицата, на които е предоставено управлението на поземлени имоти в горски територии за необходимостта от уведомяване на звената на екологичното министерство.

Двамата министри се ангажират да обединят усилия и работят заедно, като предприемат съвместни действия за подобряване и хармонизиране на законодателството в областта на околната среда, земеделието и горското стопанство, с цел създаване на прозрачност и яснота при ползването на дървесина от земеделски и горски територии, независимо от тяхната собственост. Подготвените нормативни промени ще бъдат предложени на бъдещото Народно събрание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.