1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Правителството се запозна с резултатите от заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството се запозна с резултатите от заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Снимка:

ЕК ще представи конкретно законодателно предложение за риболовните възможности за Черно море през месец ноември т.г.

Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 15 юли 2013 г в Брюксел. На него Съветът постигна цялостен общ подход по измененото предложение за регламент относно Европейския фонд за морско дело и рибарство, който ще замени сегашния Европейски фонд за рибарство.

България настояваше нивото на усвояване през настоящия програмен период да не бъде вземано като критерий за разпределяне на финансовите средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство за следващия период. Тъй като това искане не бе удовлетворено, страната ни не подкрепи общия подход. Той не беше подкрепен и от Румъния.

В рамките на заседанието Европейската комисия представи своето съобщение относно консултация за възможностите за риболов през 2014 г. България изрази загрижеността си по отношение на констатациите за влошаващото се състояние на запасите в Черно море. Въпреки огромните усилия, които България и Румъния положиха, на този етап запасите не се използват устойчиво от трети страни. Необходимо е да се работи по осигуряването на равнопоставеност между всички страни в черноморския басейн. България бе категорична, че съобщението не трябва да отваря възможност за пристъпване към намаляване на риболовните възможности за България.

Съгласно предварителния график, ЕК ще представи конкретно законодателно предложение за риболовните възможности за Черно море през месец ноември т.г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.