1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. През февруари 2015 г. е предвидено подписването на меморандум за създаването на форум Балкански гори

През февруари 2015 г. е предвидено подписването на меморандум за създаването на форум Балкански гори

Това бе решено на 31-то Събрание на Постоянната работна група за развитие на селските райони в Югоизточна Европа

На 3-ти и 4-ти декември, 2014 г. в гр. Банско, се проведе тридесет и първото Събрание на Постоянната работна група за развитие на селските райони в Югоизточна Европа. По време на събитието инж. Николай Василев – Началник на отдел „Проекти и стратегическо планиране” в ИАГ изнесе презентация, свързана с възможностите за създаване на Форум „Балкански гори” чрез подписване на Меморандум за сътрудничество от ръководителите на балканските държавни горски администрации.

Основна цел на Форума е да осигури възможности и дългосрочни перспективи за създаване на стабилни взаимоотношения между партньорите в областта на горите и горското стопанство и да изгради ефективна координация между горските администрации с цел да засили развитието на горските сектори на Балканските страни.

Първите стъпки за създаването на Форум „Балкански гори”, бяха направени през месец март тази година в гр. София, когато се състоя предварителна среща между представители на горски администрации от балканските държави. На 12.11.2014 г., отново в гр. София, на Осмата среща на Министрите на земеделието от Югоизточна Европа, беше изразена необходимостта от засилване на диалога, свързан с горските политики, устойчивото управление и развитието на горите и горското стопанство на балканските държави, чрез учредяването на Форум „Балкански гори”. Тази необходимост залегна в т. 7 от подписаният от Министрите официален документ, чрез който същите приветстват установяването на стабилни взаимовръзки и сътрудничество между горските администрации, чрез създаването на Форум „Балкански гори”.

В заключение, представителите на Събранието се съгласиха, през втората половина на месец февруари 2015 г. в България, да бъде организирана и проведена среща на ръководителите на държавните горски администрации от балканските страни, по време на която да бъде подписан Меморандума за сътрудничество и учреден Форум „Балкански гори”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.