1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Приключи анти-бракониерската акция

Приключи анти-бракониерската акция

Заловени са 13 бракониери и са иззети над 16 км. мрежи

На 29 март в 19.00 ч. започна акция срещу бракониери. Всички 27 Териториални звена на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури участваха в акцията и проверяваха големи вътрешни водоеми в страната до 13.00 ч. днес.

Проверки са осъществени на язовир Цонево; Дуранкулашкото езеро; Шабленското езеро; язовир Одринци; яз. Ал. Стамболийски; яз. Студен кладенец; яз. Дяково; яз. Дреновец; яз. Кула; яз. Дъбравка; яз. Стойковци; яз. Бистрак; Кочериновски водоеми; яз. Огоста; яз. Пчелина; яз. Горен Дъбник; яз. Пясъчник;  яз. Жребчево; яз. Доспат; яз. Искър; яз. Ястребино; яз. Поляните; яз. Ивайловград; яз. Тича; река Дунав; Река Марица; река Струма; река Росица, Бяла Черква;

По време на акцията са иззети над 16 км. мрежи. Конфискувани са още  5 бр. винтери, 1 лодка, 1 двигател, 1 гумена лодка, 2 бр. цапало, 1 “комбайн”(сари), въдици. Конфискувана е над 2 300 кг. риба, която е дарена в различни социални домове в страната, около 60 кг. е рибата, която инспекторите на ИАРА в различните места са успели да върнат във водите.

Заловени са 13 бракониери. Съставени общо за страната са 50 акта. 31 от тях са за осъществяване на любителски риболов без риболовни билети, а 13 акта са съставени за нерегламентиран стопански риболов. На проверени кораби по река Дунав са съставени - 1 акт за липса на декларация за произход от риболовен дневник и 3 акта за административни  нарушения за не деклариране или изгубване на риболовен дневник.

Осъществени са проверки и в търговската мрежа в страната за нерегламентирана продажба на риба. В Пловдив са съставени 2 акта на търговски обекти и са образувани наказателни постановления  за не изрядни документи и представяне на стари декларации за произход на рибата. 

Проверени са около 20 магазина в Казанлък и Стара Загора, като не са констатирани нарушения. Проверки са извършени и в търговски обекти в Свищов и Павликени, където също не са установени драстични нарушения.

Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев контролира акцията в цялата страна. Той заяви, че това няма да е последната ”вартоломеева” нощ за бракониерите. Явор Недев и началникът на Гранична полиция Бургас комисар Ваньо Иванов лично ръководеха проверката с инспектори на ТЗ Бургас на езеро “Мандра” и канала свързващ Поморийското езеро с Черно море. Бяха заловени 5-ма бракониери за незаконен риболов с нерегламентирани уреди. От езеро “Мандра” са иззети 10 мрежи с обща дължина над 1000 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.