1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Рекордна по мащабите си операция на ЕС в помощ на Швеция срещу пожарите

Рекордна по мащабите си операция на ЕС в помощ на Швеция срещу пожарите

360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни машини са мобилизирани през последните три седмици

Над 360 огнеборци, 7 самолета, 6 хеликоптера и 67 сухопътни машини са мобилизирани през последните три седмици чрез Европейския механизъм за гражданска защита за борба с безпрецедентните горски пожари в Швеция.

Това е най-мащабната операция за борба с пожарите на Европейския механизъм за последното десетилетие. До момента са регистрирани 815 летателни часа и 8 822 изливания на вода от въздуха.

Европейският съюз координира колективната помощ за Швеция, предоставена от Италия, Франция, Германия, Литва, Дания, Португалия и Полша. Австрия, Чехия и Турция също предложиха подкрепления. 37 спътникови карти на засегнатите от пожарите райони бяха изработени от програмата "Коперник" на ЕС.

Европейският механизъм за гражданска защита бива задействан често (като предварително предупреждение или вследствие на подадено искане за помощ) в резултат на горски пожари в Европа и извън нейните граници.

През сезона на горските пожари през 2012 г. бяха подадени 9 искания за помощ и едно
предварително предупреждение: България, Черна гора, Албания, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция и Португалия поискаха въздушна подкрепа, а Испания отправи предварително предупреждение. През 2013 г. механизмът бе задействан в отговор на искания за помощ за горски пожари в Босна и Херцеговина и Португалия. През 2014 г. механизмът за гражданска защита на ЕС беше задействан в резултат на искания за помощ от Швеция и Гърция и отправено предварително предупреждение от Норвегия. През 2015 г. и 2016 г. Гърция, Кипър, Франция и Португалия задействаха механизма в контекста на горските пожари. Летният сезон на 2017 г. беше белязан с изключително висока активност по отношение на горските пожари. От 8 август 2017 г. насам механизмът бе задействан от Португалия, Черна гора, Франция, Албания и два пъти от Италия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.