1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Резултати от извършените до момента интензивни проверки от ИАРА

Резултати от извършените до момента интензивни проверки от ИАРА

Продължава ежедневният засилен контрол

Съгласно заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев от 24 ноември започнаха засилени ежедневни проверки в Черно море, река Дунав, рибностопанските обекти, търговската мрежа и тържищата за производство и търговия с риба. Резултатите от част от проверките са представени по-долу. Интензивните проверки ще продължат до 9.12.2014 г.

Габрово

На територията на област Габрово са извършени следните проверки:
•Във временни обекти за продажба на жива риба в гр. Габрово, гр. Дряново и общ. Севлиево – съставени са 5 Констативни протокола (КП);
•В търговската мрежа в гр. Трявна, гр. Габрово и гр. Севлиево – съставени са 5 КП;
•Проверките в търговската мрежа и временните обекти за продажба на жива риба на 03.12.2014 г. са извършени съвместно с ОДБХ – Габрово.
•На рибовъдните стопанства, регистрирани в отдела – съставени 5 КП до момента.
•На язовир “Христо Смирненски”, който е целогодишно забранен за евентуални бракониерски набези – съставен 1 КП.

До приключване на проверките нарушения по Закона за рибарство и аквакултури  (ЗРА) не са констатирани.

Монтана

В последната седмица на месец ноември са проведени предварителни срещи с ръководствата на ОДБХ – Монтана, РПУ – Монтана, РПУ – Лом, РПУ – Берковица и РПУ – Вършец, като е изготвен график за съвместни проверки, съобразен с пазарните дни в отделните населени места. До момента са реализирани следните проверки:
•на 29.11 на пазара в Лом (съвместна проверка с ОДБХ и РПУ – Лом)
•на 30.11 на пазара в с. Игнатово, общ. Вълчедръм (съвместна проверка с ОДБХ)
•на 01.12 на пазара в Монтана и два квартала в града (съвмевстна проверка с ОДБХ и РПУ-Монтана), както и в търговската мрежа на гр. Лом
•на 02.12 на пазара във Вършец (съвместна проверка с ОДБХ и РПУ Вършец)
•на 03.12 на пазара във Вълчедръм (съвместна проверка с ОДБХ и РПУ – Лом) и Търговска мрежа – Монтана.

Ежедневно се посещават магазините за риба в Монтана и Лом, както и пазарите в тези градове. Към момента нарушения не са констатирани.

Перник

Продължават ежедневни засилени проверки в търговската мрежа, което включва постоянни търговски обекти, както и временни такива за продажба на риба в Перник, Брезник, Радомир и Трън, както и цялата област Перник. Извършват се и ежедневни засилени проверки на язовирите в областта за наличие на заложени мрежи и нерегламентиран улов и продажба на риба.

Пазарджик

Извършени са проверки за наличие на временни обекти за продажба на риба и други водни организми – нарушение не е установено. Проверени са и 5 търговски обекта за продажба на риба на територията на град Пазарджик и околните селища. Съставени са 5 констативни протокола, нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите не са открити.

Сливен

Служителите от отдел РК Сливен извършиха проверки в търговските обекти на гр. Нова Загора. В резултат са съставени 2 констативни протокола. Направена и проверрка на язовир “Жребчево” и е съставен 1 КП. По време на проверките не са констатирани нарушения по ЗРА.

София

Oт началато на седмицата от отдел РК София се извършват масирани проверки по водоеми, магазинна мрежа и борси, удостоверени с протоколи и при необходимост актове. За периода от 1 – 3 декември са съставени над 30 констативни протокола за извършени проверки. От водоемите са извадени 250 м хрилни мрежи. Конфискувана е над 100 кг риба без изяснен произход. Масираните проверки продължават до края на седмицата, включително и на 06.12.2014 г

Стара Загора

На 02.12.2014 г. плановите проверки в регион Стара Загора бяха концентрирани в района на общините Раднево и Гълъбово. Извършен е контрол по спазването разпоредбите на ЗРА касаещи търговската мрежа в съответните общини. Не са констатирани нарушения по търговските обекти за продажба на риба и рибни продукти. В същия ден са извършени проверки и на язовир Розов кладенец, при канала на с. Обручище. Съставени са 5 акта за установяване на нарушения, една част от които за осъществяване на риболов в обекти по чл. 3, ал. 1 чрез косене /търмъчене/, а друга част за извършване на любителски риболов без притежание на билет за такъв. Проверките от инспекторите на отдел РК гр. Стара Загора започнаха от 9.00 часа и продължиха до 16.00 часа. Акциите по търговската мрежа се осъществяват със съдействието на ОДБХ гр. Стара Загора.

Търговище

На територията на отдел РК гр.Търговище са направени проверки по търговската мрежа на гр. Попово и гр. Омуртаг в обектите за продажба на риба. Съставени са общо 7 протокола за извършените проверки, като не са констатирани нарушения по ЗРА.

Ямбол


За периода 1 – 3 декември са проверени 5 рибовъдни стопанства и още 10 водоема на територията на област Ямбол. Извършени са и проверки в търговската мрежа и общинските пазари в градовете Елхово и Стралджа. При проверките не са констатирани нарушения на ЗРА. Съставени са 7 констативни протоколи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.