1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Риболовът е в кома

Риболовът е в кома

Цунамито напълно заличи риболова, който е ключов бизнес за хилядите пострадали по североизточното крайбрежие на Япония

Цунамито не само разруши хиляди домове, но и напълно заличи риболова, който е ключов бизнес за хилядите пострадали по североизточното крайбрежие на Япония. Бедствието унищожи развъдници близо до брега, както и голяма част крайбрежната инфраструктура на рибарите. Изтичащата радиация от АЕЦ "Даиичи" край Фукушима пък застрашава морския живот в региона в дългосрочен план, разказва агенция "Ройтерс", цитирана от dnevnik.bg.

В провинция Ивате бедствието е разрушило развъдници за охлюви, морски таралежи, стриди, миди и водорасли, които според правителството осигуряват около 80% от приходите от местните морски ферми. Според жителите в град Ямада, с население от около 20 хил. души, единствената индустрия е рибарската. "Основното е отглеждането на миди, а всички мидени ферми са напълно унищожени", казва Юичи Сато, пенсиониран държавен служител. "Единственият начин това да се възстанови са големи субсидии и инвестиции от страна на правителството", твърди той.

Рибарския бизнес по крайбрежието осигурява десетки милиони долари приходи на година - нищожна сума в сравнение с щетите в размер на 300 млрд. щатски долара. Цунамито унищожи вековни пристанища по североизточното крайбрежие, отнесе много кораби в Тихия океан или ги захвърли на дъното на морето или на сушата, където лежат редом с останките от разрушените домове.
 
"Туристическата и рибната индустрия набираха скорост преди земетресението. Сега те са напълно разрушени", твърди Юджи Ширахата, който оглавява спасителния екип на остров Ошима в префектура Мияги. Дори и индустрията да се възстанови, може да е трудно да се намерят купувачи заради опасенията от радиация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.