1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Служители на ИАГ са инспектирали през юли 56 обекта за преработка и търговия на дървен материал

Служители на ИАГ са инспектирали през юли 56 обекта за преработка и търговия на дървен материал

Съставени са 26 броя констативни протоколи

Специализираното звено „Горски инспектори” към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е извършило през юли 199 внезапни проверки и такива по сигнали и по график. Инспекторите са следили за спазването на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите. Горските служители са проверили 138 товарни автомобила, натоварени с дървесина на територията на регионалните дирекции по горите и държавните горски и ловни стопанства в страната. През юли също е извършена инспекция на 56 обекта за преработка и търговия на дървен материал и 5 контролни горски пункта. Разкритите нарушители са санкционирани с 18 акта за установяване на административни нарушения и са съставени 26 броя констативни протоколи. В резултат на извършените проверки през миналия месец са задържани 55 пространствени куб. метра дърва за огрев и обла дървесина в размер на 2,33 куб. метра. Според статистиката на ИАГ за юли са конфискувани един товарен автомобил и едно ремарке, с неизрядни документи, както и 3 кочана с превозни билети и 3 дневника за постъпила, преработена и експедирана дървесина.  

Някой от по-съществените нарушения са свързани с незаконно маркиране на дървесина, неизрядни превозни билети и дневници.

Горските инспектори от отдел „Опазване, превенция и контрол на горските територии“ в ИАГ получават сигнал на 11 юли, че в района на град Враца се извършва продажба на дърва за огрев, без да се издават необходимите документи, доказващи законния им произход. След проведено издирване инспекторите установяват, че две лица с инициали Н. А. и А. И. добиват незаконно дървесина от горски територии частна и общинска собственост в местността „Дъбника“ край гр. Враца. Късно вечерта горските инспектори спират за проверка камион с врачанска регистрация, натоварен с 10 пространствени кубични метра дърва за огрев. При поискване на документите, шофьорът подкарва камиона и успява да избяга, а инспекторите задържат другия нарушител. В него е намерена общинска марка на Община Враца за маркиране на дървесина, добита извън горските територии, която лицето няма право да притежава.

Целия материал за извършените проверки през юли от служители на ИАГ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.